NEMECIO BORDA

Kolumbijský farmář Nemecio Borda

O FARMÁŘI

Rodinu pana Bordy, společně s jeho ženou Luz Marinou a jejich synem Edisonem Bordou považujeme za jeden z důvodů, proč děláme to, co děláme. Známe se již od roku 2017 a tento vztah ve velké míře ovlivnil samotný vznik Chicas Industry. Snažíme se rodinu podpořit i v jejich dalším růstu, budování nové infrastruktury a zlepšování té stávající a stále hledáme nové cesty k rozšiřování naší spolupráce. Pan Nemecio hospodaří na farmě El Volcán, kde dřív bydlel i se svou ženou Luz Marinou a kde vychovali všechny své děti i děti z okolních farem.

S rodinou jsme velmi často ve spojení, zejména skrze jejich syna Edisona, který vlastně oba rodiče před pár lety přivedl k výběrové kávě. Spolu s ním pracujeme na zlepšování procesů zpracování, na nových experimentech s honey a naturální metodou zpracování a abychom je v jejich snažení podpořily, zakoupily jsme jim vlhkoměr, velmi podstatný nástroj pro měření vlhkosti schnoucí kávy. Vzhledem k tomu, že teď veškeré jejich investice a půjčené peníze jdou na výstavbu zpracovatelské stanice, skladu a coffee labu, tak jsme jim mohly pomoci zatím aspoň takto. Do budoucna bychom jim v Chicas rády pomohly se zlepšením infrastruktury pro sušení kávy (máme v planu instalaci lepších markýz na sušení doplněným o odtah vlhkosti napájený solární energií) – pokud byste chtěli farmu podpořit, stát se jejich odběrately nebo se jinak zapojit do práce přímo s nimi, ozvěte se!

ZEMĚ

Kolumbie

OBLAST

Rondón, Boyacá

FARMA

El Volcán

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

1750 m

VELIKOST FARMY

1 Ha

ODRŮDY KÁVOVNÍKŮ

převažuje odrůda colombia, dále najdeme stromky týpicy, caturry, pink bourbonu nebo maragogype

O FARMĚ

Rodina hospodaří na 4 “farmách”, respektive pozemcích, které jsou od sebe vzdálené i 5 až 10 minut. Základ tvoří farma El Volcán, rodný dům s plantáží, o kterou se stará pan Nemecio. Káva je zde vysázená v nadmořské výšce 1750m na rozloze zhruba 1ha a je osazená směsí odrůd, převládá odrůda Colombia, dále pak Castillo, Týpica, našli jsme i Red a Yellow Bourbon a Maragogype. V současnosti má rodina v plánu plantáž El Volcán renovovat, vysadit jednoodrůdové loty – například odrůda Pink Bourbon (letos měla tato odrůda první sklizeň a je v mikrolotu v malé míře obsažena) a zachovat některé z původních odrůd.

Vesnice Rondón, v jejíž jurisdikci se plantáže nachází, má díky hydrometeorologickým podmínkám sklizeň jen jednou ročně, narozdíl od většiny Kolumbie.

O PROCESECH

Pan Nemecio a jeho žena Luz Marina se k výběrové kávě dostali poměrně nedávno. O změnách tradičních procesů je přesvědčil jejich syn a agroinženýr Edison. Ten také dohlíží na procesy zpracování. Soustředí se hlavně na promyté kávy s tradiční fermentací, ale už začínají experimentovat také s naturálkami a s dobou i typem fermentace u promytých a honey káv.

Colmbia, Týpica, washed with longer fermentation

Tento lot byl sklizeň v lednu 2022. Je směsí odrůd Colombia (převaha), Tabi (asi jedna třetina), Týpica a Castillo a byl zpracován metodou dvojité fermentace. Po sklizení byly zralé třešně fermentovány 12-16h (přes noc), poté byly ponořeny do vody a byly odstraněny tzv. “flotes” (plovoucí nekvalitní třešně). Následovalo odstranění slupky a části dužiny a další aerobní fermentace po dobu 24h. Poté byla káva promyta a sušena na střešní sušárně.

Podívejte se, jakou kávu máme aktuálně skladem