Články

Aktuálně textově přispíváme na blog Káva spojuje, kde najdete jak články od Terky, tak i ty od Patrika.



Další odklad EUDR. Chaos, odpor a IT firmy, které si mnou ruce

Státy Evropské unie poslední dva roky mává nově nastupující zákon, který by měl brzdit rychlost odlesňování spojovaného s pěstováním a produkcí některých komodit – mimo jiné i kávou. Na konci září se uskutečnil kulatý stůl na Ministerstvu zemědělství ČR, na který jsme byli za kávu pozváni i my z Káva spojuje. Jaké aktuality jsme se dozvěděli?



Kam investuje Hacienda La Esmeralda rekordní milionový výdělek za 20 kilo kávy?

Panamská farma Hacienda La Esmeralda přepsala dějiny výběrové kávy – 20 kg promyté Geshi se v srpnu 2025 prodalo za rekordních 604 080 dolarů (přes 12 milionů Kč). Částka, která soupeří s cenami umění či špičkového vína, rozděluje kávovou komunitu: jde o triumf kvality, nebo absurdní elitářství?


Náhledový obrázek

Transparentnost je klíč k porozumění, říká farmář Sebastián

Kolumbijský farmář Sebastián Ramírez z El Placer staví své podnikání na otevřenosti a férovém dialogu. Transparentní komunikace, experimentální fermentace i důraz na komunitu z něj dělají jednu z nejvýraznějších osobností současné výběrové kávy.


Náhledový obrázek

Quakery. Malá zrnka způsobující velké problémy

Jeden jediný dokáže zkazit chuť celé kávy – a přesto je pro většinu lidí před pražením téměř neviditelný. Quaker, malé nedozrálé kávové zrnko, je postrachem pražičů i importérů a dokáže proměnit špičkový lot v neprodejný kousek. Jak vzniká, proč chutná tak nepříjemně a co se proti němu dá dělat?


Náhledový obrázek

Káva musí růst ve světě, který má šanci přežít, říká indický farmář Mukul

Mukul Mahindra z indické farmy Hardoor není jen pěstitelem arabiky – je hlasem udržitelného zemědělství, které stojí na respektu k přírodě, místní komunitě i vlastní půdě.


Náhledový obrázek

Informace o kávě: kde je hranice mezi traceability a storytellingem?

Tentokrát se podíváme na informace, které jsme schopni o kávě zjistit, dohledat… a zjistíme, kdy už je jich trochu moc – nebo třeba zda nejsou tak trochu zavádějící.


Náhledový obrázek

Farmář není chudý venkovan, který v nás hledá spásu

Téma přednášky z letošního Baristy roku jsme převedli do písemné podoby. Dnes nás tak čeká druhý ze tří dílů, který je zaměřený na pozici farmáře – pěstitele kávy.


Náhledový obrázek

Přichází éra výběrové robusty?

Robusta. Slovo, které v některých z nás zarezonuje jako jistá výstraha před něčím nedobrým, v jiných naopak jako jistota a stabilita.


Náhledový obrázek

Paradoxy kávové budoucnosti: chceme stále víc kvalitní a levné kávy

Na Baristovi roku jsme se věnovali sedmi záludným otázkám o zelené kávě.


Náhledový obrázek

Asociace Gloriellas: Jak se začal psát příběh ženských farmářek

Gloriellas je čistě ženská kávová asociace, která vznikla díky inspirativní farmářce Aně Glorii Rodriguez.


Náhledový obrázek

Co-fermenty, fermentace, infuze. Kdo se v tom má vyznat?

Fermentace hýbe světem výběrové kávy.


Náhledový obrázek

Neviditelní nepřátelé zelené kávy: Vlhkost vs. vodní aktivita

Vlhkost a vodní aktivita – dvě veličiny, které zásadně ovlivňují kvalitu zelené kávy.