Benedicto Puentes je farmář z regionu Tolima a řadě z vás ho není nutné představovat. Možná jste měli to štěstí potkat se s ním osobně na podzim roku 2021, kdy nás v České republice navštívil společně se svou ženou Helenou Oliviero.
Benedicto je extrémně činorodý a pořád vymýšlí nové a nové projekty. Do světa výběrovky se vrhl po hlavě, zlepšuje procesy na farmě svých rodičů Palma Roja a postupně kupuje další pozemky a zakládá na nich vlastní plantáže. Společně s Helenou také pomáhají místním farmářům dostat za kávu dobře zaplaceno, posuzují a radí ohledně procesů na farmách a nežádají za to téměř nic. Všechno to začalo tím, že už se nemohl dívat, jak mají jeho sousedé špatné vyjednávací možnosti jen díky nedostatku informací.
A my, Chicas Industry, doufáme, že naši spolupráci prohloubíme a rozšíříme. Protože Tolima nás baví!
Kolumbie
China Alta, Tolima
Palma Roja
1760 m
3,5 ha (3 ha kávy)
castillo, colombia
Farma Palma Roja patří rodině Puentes Gonzáles. Je poměrně nová, v roce 1995 ji založili Benedicto Puentes Vásquez a Marghod González. Právě jejich nejmladší syn, Benedicto Júnior, je náš známý a kamarád a díky němu a jeho italské ženě Heleně jsme začali kávu z Tolima kupovat. Kávovníky na farmě Palma Roja mají okolo 7 let a rostou většinou bez zastínění. V této oblasti je totiž během roku tak vysoká oblačnost, že dodatečný stín by byl na škodu a neumožňoval by rostlinám jejich rozvoj. (Zastínění se používá v oblastech, kde je světelná intenzita během roku nad průměrnou potřebou kávovníků.)
V posledních pár letech se tito dva společně snaží, aby pošoupli místní produkci kávy o kousek výš. Své kávy Benedicto zpracovává velmi pečlivě. Někdy také nakupuje zralé třešně od farmářů z okolí. A ukazuje lidem, že kvalitu (a tím i cenu) lze zvýšit dobrým a přesným zacházením.
Opakuje se zde to, co zažíváme i na jiných farmách (např. v Rondónu, Boyacá). Pokud je někdo z místních nositelem změny, je to ten nejpřímější způsob, jak dosáhnout výsledků. Zejména pokud je to někdo, koho mají lidé rádi a respektují ho, jako je Benedicto.
Benedicto zpracovává své kávy hlavně promytou metodou. Každý rok ale pracuje na delších a delších fermentacích a hledá ideální způsob, jak svým kávám dodat šťavnatost. Přestože se farma nachází v odlehlé venkovské oblasti se špatným přístupem k silnicím a službám jako je internet a mobilní sítě, zpracovává Benedicto každý lot podle přísných norem. Kontroluje procesy fermentace, jejich délky a teploty, při kterých probíhá a pro dosažení nejlepší stability zrna používá pozvolné a dlouhé sušení, kdy teplotu udržuje kolem 36 stupňů. A výsledky, kterých dosahuje, jsou rok od roku lepší.
Benedicto nám opět připravil svou šťavnatou příjemnou kávu, směs odrůd caturra a castillo, kterou zpracoval jako promytou, ale s dvojitou fermentací. Po sklizení byly zralé třešně fermentovány 50h, poté byly odslupkovány a následovala další fermentace po dobu 100h v plastových pytlích. Poté byla káva promyta a sušena na střešní sušárně po dobu 15 dní.