„Proč se vlastně věnuješ kávě, Marisol?“ „Tedy, je to pro mě čest, vyrůstat v rodině farmářů, pěstitelů kávy, kde nás už od malička zapojovali do všeho okolo kávy. Vždycky jsem kávu milovala a v deseti letech mi táta dal kousek půdy a motivoval mě tak ještě víc. Později v roce 2009 jsem odjela do Bogoty, abych si udělala kurz týkající se kvality a také fyzické a senzorické analýzy kávy. V roce 2010 jsem vyhrála soutěž a jako cenu jsem dostala možnost udělat si certifikát Q grader. Později jsem si dodělala technické vzdělání v oblasti výběrové kávy, abych pak všechny tyto poznatky uplatnila na farmě. Pět let jsem také vedla ženskou asociaci s vlastními kávovými produkty, zejména pražená káva, a díky tomu jsem se dostala do povědomí a získala si uznání za schopnosti spojené s řízením projektů a marketingem.
Teď jsme se pustili do pěstování exotických odrůd jako Pink Bourbon, Bourbon Ají a další odrůdy, začali jsem také s procesy fermentace. Máme vlastní značku kávy, se kterou chceme být i nadále průkopníky ve vytváření kávové kultury.”
Kolumbie
Bruselas, Huila
Finca La Correa
1750 m
15 ha
Colombia, Caturra, Bourbon Rosado, Geisha, Castillo
“Původně můj táta bydlel s mámou u babičky z tátovy strany, aby uživil rodinu, vycestoval za prací jako námezdník až do departamentu Putumayo. Nechával se najímat na práce spojené s pěstováním koky. Práce byla dobrá a po několika měsících řekl mojí mamince, ať se za ním i s námi, tehdy jsme byli tři sourozenci, vydá. Osm dní poté, co se s námi moje maminka přestěhovala, začala vláda pronásledovat lidi, kteří pěstovali koku a začalo bombardování. Maminka s námi utíkala a schovávala nás před letadly, které shazovaly bomby, proto se rychle rozhodla vrátit se s námi do Huila a tehdy táta koupil od jednoho ze svých bratrů čtvrt hektaru a začal na něm pěstovat kávu. Krok za krokem kupoval malé pozemky a postupně takhle nakoupil od pěti různých majitelů asi 9 ha půdy, na které máme kávu a 2 ha přírodní rezervace.
Od té doby pracujeme s výběrovou kávou, udělali jsme si dobré jméno s našimi výsledky, máme kávu, která získala ocenění za svou kvalitu. Díky přírodním podmínkám a kvalitě půdy, která je bohatá na živiny, je naše káva charakteristická svou jemností a vyvážeností s tóny citrusů a květů se střední aciditou. Díky kávě můžeme žít v klidu a máme se poměrně dobře, i když práce na farmě zdaleka není lehká a jednoduchá.”
Jedná se o odrůdu novější, v regionu Huila v poslední době velmi populární. S Ňaňézovými se známe od vzniku Chicas a každý rok se naše spolupráce prohlubuje. Farmářka Marisol nám prodává svůj lot tohoto Pnk Bourbonu, který zpracovává promytou metodou s prodlouženou fermentací a opakovaně má skvělé výsledky. Nejdříve kávu vyselektují a sesbírají jen zralé třešně, poté se třídí od špatných třešní a nečistot. Následuje fermentace v tanku po dobu 36 až 48 hodin. Poté se káva zbaví slupek, promyje a suší na afrických postelích zhruba 20 dní. Profil má Marisol každý rok velmi svěží a květinový. My tam máme krémovou brusinkovou chuť s grepovou dochutí a středně plným tělem.
S Ňaňézovými se známe od vzniku Chicas a každý rok se naše spolupráce prohlubuje. A jako každou slizeň i tentokrát jsme koupily kávu od skvělé Marisol. Lot je zpracován něco mezi promytou a polopromytou metodou s prodlouženou fermentací a opakovaně má skvělé výsledky. Nejdříve kávu vyselektují a sesbírají jen zralé třešně, poté se třídí od špatných třešní a nečistot. Následuje fermentace v třešních po dobu 48 hodin. Potom se káva přesune do pytlů, kde se fermentuje dalších 72 hodin v dužině. Následuje sušení, které trvá zhruba 24 dní.