„Proč se vlastně věnuješ kávě, Marisol?“
„Tedy, je to pro mě čest, vyrůstat v rodině farmářů, pěstitelů kávy, kde nás už od malička zapojovali do všeho okolo. Vždycky jsem kávu milovala a v deseti letech mi táta dal kousek půdy a motivoval mě tak ještě víc. Později v roce 2009 jsem odjela do Bogoty, abych si udělala kurz týkající se kvality a také fyzické a senzorické analýzy kávy a v roce 2010 jsem vyhrála soutěž a jako cenu jsem dostala možnost udělat si certifikát Q grader. Později jsem si dodělala technické vzdělánív oblasti výběrové kávy, abych pak všechny tyto poznatky uplatnila na farmě. 5 let jsem také vedla jednu ženskou asociaci s vlastními kávovými produkty (zejména pražená káva) a díky tomu jsem se dostala do povědomí a získala si uznání za schopnosti spojené s řízením projektů a marketingem.
Teď jsme se pustili do pěstování exotických odrůd jako pink bourbon, bourbon ají atd a začali jsme s procesy fermentace. Máme také vlastní značku kávy, se kterou chceme být i nadále průkopníky ve vytváření kávové kultury.”
Kolumbie
Bruselas, Huila
Finca La Correa
1750 m
15 ha
colombia, caturra, bourbon rosado, geisha, castillo
“Původně bydlel můj táta s mámou u babičky z tátovy strany. Ale aby uživil rodinu, vycestoval za prací jako námezdník až do departamentu Putumayo. Nechával se najímat na práce spojené s pěstováním koky. Práce byla dobrá a po několika měsících řekl mojí mamince, ať se za ním i s námi (tehdy jsme byli tři sourozenci) vydá. 8 dní poté, co se s námi moje maminka přestěhovala, začala vláda pronásledovat lidi, kteří pěstovali koku a začalo bombardování. Máma s námi utíkala a schovávala nás před letadly, které shazovaly bomby, takže se rychle rozhodla vrátit se s námi do Huila a tehdy táta koupil od jednoho ze svých bratrů čtvrt hektaru a začal na něm pěstovat kafe. Krok za krokem kupoval malé pozemky a postupně takhle nakoupil od pěti různých majitelů asi 9ha půdy, na které máme kafe a 2ha přírodní rezervace.
Od té doby pracujeme s výběrovou kávou a už jsme si udělali dobré jméno s našimi výsledky, máme kávu, která získala ocenění za svou kvalitu. Díky přírodním podmínkám a kvalitě půdy, která je bohatá na živiny je naše káva charakteristická svou jemností a vyvážeností s tóny citrusů a květů a střední aciditou. Díky kávě můžeme žít v klidu a máme se poměrně dobře, i když práce na farmě zdaleka není lehká a jednoduchá.”
Jedná se o odrůdu novější, v regionu Huila v poslední době velmi populární. S Ňaňézovými se známe od vzniku Chicas a každý rok se naše spolupráce prohlubuje. Farmářka Marisol nám prodává svůj lot tohoto růžového bourbonu zpracovává promytou metodou s prodlouženou fermentací a opakovaně má skvělé výsledky. Nejdříve kávu vyselektují a sesbírají jen zralé třešně, poté se třídí od špatných třešní a nečistot. Následuje fermentace v tanku po dobu 36 – 48 hodin. Poté se káva odslupkuje, promyje a suší na afrických postelích zhruba 20 dní. profil má Marisol každý rok velmi svěží a květinový. My tam máme krémovou brusinkovou chuť s grepovou dochutí a středně plným tělem.