„Farma patřila mým rodičům, ti se o ni starali od začátku, zatímco já jsem se rozhodl odjet do Spojených států, abych experimentoval a získal nové příležitosti. V životě i v businessu jako takovém. Káva šla stranou. Vyrostl jsem jako člověk i jako podnikatel, ale o 30 let později jsem se rozhodl vrátit se do své země a převzít naši farmu, kterou jsem přeměnil v dnešní podobu farmy s názvem Mahusa. Káva je zde výjimečná, to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl jít zpátky do pozice pěstitele kávy. Je to nejen protože je pěstována s láskou a vášní, ale také díky tomu, že dáváme velký prostor původní fauně a flóře, které přispívají k našim procesům. Obnovování půdy a podobným velmi důležitým chodům farmy.“
Kolumbie
Caicedonia, Valle
Mahusa
1800 m
56 Ha
Wush Wush, Bourbon Rosado, Bourbon Amarillo, Caturra, Castillo, Gesha
Vyrostl jsem na otcově pozemku s kávou, viděl jsem procesy hospodaření, zaznamenal jsem jeho vášeň při sklizni třešní, ale také úzkost a zoufalství z cen, což nás přivedlo k tomu, čemu říkáme kávová krize.
Postupem času můj otec opustil tento svět a já jsem po letech převzal farmu. Řekl jsem si, že se musíme změnit a zlepšit, a to nejen u běžných komoditních káv, ale i u exotických odrůd. Diverzifikace plodin byla jednou z mých největších zkušeností v procesu pěstování kávy a díky ní jsem viděl, že mohu pomoci svým sběračům a zlepšit svou farmu a zároveň farmy sousedních pěstitelů kávy.
Po mnoha chybách a úspěších se mi podařilo zpracování vylepšit.
Na mé farmě, která se nachází v průměrné nadmořské výšce 1700-1900 metrů nad mořem, jsou tři prameny vody a dva původní lesy.
Dalším skvělým a úspěšným momentem na naší farmě bylo naučit sběrače mluvit s kávovníkem, starat se o něj a respektovat ho. Moje žena, která miluje zahradu, se od své matky naučila, že když na rostliny mluvíš, poslouchají.
Náš proces zpracování kávy je řemeslný a velmi dbáme na životní prostředí. Při zpracování natural nevyužíváme vůbec žádnou vodu a při honey zpracování využívámě pouze 1 % vody.
Aby naši sběrači věděli proč práci dělají a chovali k ní respekt, naši kávu pražíme, pijeme každý den na farmě a sběračům ji dáváme s sebou.
Mým úkolem je pokračovat v rodinném dědictví s kávou, kterou miluji, a zde plánují zemřít, ve svém světě kávy.
Promytý lot caturry a castilla je lahodný kvůli velké péči od sběru až po sušení. Káva se nejdříve sesbírá naprosto zralá a sladká, poté se třešně naloží do vody a nechají se vyplavat špatná zrna a nečistoty, poté následuje fermentace cca 24 hodin v pytlech, nebo koších. Následuje odslupkování v suchém mlýnu, pročištění a postupné sušení, které trvá 15 – 21 dní. Káva je lahodná, velmi sladká s tóny bílé čokolády, ananasu, s krémovým, jogurtovým, hladkým tělem.
Začíná se sklizní, při níž se zohledňuje stav zralosti zrn, poté se zrna nechají plavat ve vodě, aby se odstranily nečistoty, cizí materiál a ta zrna, která by kvůli své nízké hustotě nebo nízké hmotnosti mohla ovlivnit fyzikální nebo senzorickou stránku šálku.
Následně se provede ruční třídění, aby se odstranila zrna, která ještě nejsou v optimálním stavu zrání, a poté se již zatříděná hmota vloží do plastových pytlů a košů a zahájí se proces kvašení po dobu 90 hodin. Během této doby se kontrolují parametry, jako je teplota a stupeň Brix, aby se vytvořila homogenní hmota a příjemné charakteristiky v šálku.
Po uplynutí doby kvašení začíná proces sušení, který probíhá v sítích a na přímém slunci po dobu téměř čtyř týdnů. Nakonec se odeberou vzorky pro fyzikální a senzorickou analýzu, aby se určila výtěžnost a chuťový profil.