Mahusa – John Hurtado

O FARMÁŘI

„Farma patřila mým rodičům, kteří se o ni starali od začátku, zatímco já jsem se rozhodl odjet do Spojených států, abych experimentoval a získal nové příležitosti v životě i v businessu jako takovém. Káva šla stranou. Vyrostl jsem jako člověk i jako podnikatel, ale o 30 let později jsem se rozhodl vrátit se do své rodné země a převzít naši farmu, kterou jsem přeměnil do dnešní podoby, farmy s názvem Mahusa. Káva je zde výjimečná, to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl jít zpátky do pozice pěstitele kávy. Výjimečnost kávy spočívá v tom, že je pěstována s láskou a vášní, ale také díky tomu, že dáváme velký prostor původní fauně a flóře, které přispívají k našim procesům obnovování půdy a podobným velmi důležitým chodům farmy.“

ZEMĚ

Kolumbie

OBLAST

Caicedonia, Valle

FARMA

Mahusa

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

1800 m

VELIKOST FARMY

56 ha

ODRŮDY KÁVOVNÍKŮ

Wush Wush, Bourbon Rosado, Bourbon Amarillo, Caturra, Castillo, Gesha

O FARMĚ

Vyrostl jsem na otcově pozemku společně s kávou, viděl jsem procesy hospodaření, zaznamenal jsem jeho vášeň při sklizni třešní, ale také úzkost a zoufalství z cen, což nás přivedlo k tomu, čemu říkáme kávová krize.

Postupem času můj otec opustil tento svět a já jsem po letech převzal farmu. Řekl jsem si, že se musíme změnit a zlepšit, a to nejen u běžných komoditních káv, ale také u exotických odrůd. Diverzifikace plodin byla jednou z mých největších zkušeností v procesu pěstování kávy a díky ní jsem viděl, že mohu pomoci svým sběračům, zlepšit svoji farmu a zároveň farmy sousedních pěstitelů kávy.

Po mnoha chybách a úspěších se mi podařilo zpracování kávy vylepšit. Na mé farmě, která se nachází v průměrné nadmořské výšce 1700 metrů až 1900 metrů nad mořem, jsou tři prameny vody a dva původní lesy. Dalším skvělým a úspěšným momentem na naší farmě bylo naučit sběrače mluvit s kávovníkem, starat se o něj a respektovat ho. Moje žena, která miluje zahradu, se od své matky naučila, že když na rostliny mluvíš, poslouchají.

Aby naši sběrači věděli proč práci dělají a chovali k ní respekt, naši kávu pražíme, pijeme každý den na farmě a sběračům ji dáváme s sebou. Mým úkolem je pokračovat v rodinném dědictví s kávou, kterou miluji a plánuji zde zemřít, ve svém světě kávy.

O PROCESECH

Náš proces zpracování kávy je řemeslný a velmi dbáme na životní prostředí. Při zpracování natural nevyužíváme vůbec žádnou vodu a při honey zpracování využíváme pouze 1 % vody.

Castillo, Caturra, Colombia - promytá (LOT CO-23-038)

Promytý lot Caturry, Castilla a Colombia je lahodný kvůli velké péči od sběru až po sušení. Káva se nejdříve sesbírá naprosto zralá a sladká, poté se třešně naloží do vody a nechají se vyplavat špatná zrna a nečistoty, poté následuje fermentace cca 24 hodin v pytlích nebo koších. Následuje odslupkování v suchém mlýnu, pročištění a postupné sušení, které trvá 15 až 21 dní.

Wush Wush - natural (LOT CO-22-050)

Začíná se sklizní při níž se zohledňuje stav zralosti zrn, poté se zrna nechají plavat ve vodě, aby se odstranily nečistoty, cizí materiál a ta zrna, která by kvůli své nízké hustotě nebo nízké hmotnosti mohla ovlivnit fyzikální nebo senzorickou stránku šálku. Následně se provede ruční třídění, aby se odstranila zrna, která ještě nejsou v optimálním stavu zrání, a poté se již roztříděná hmota vloží do plastových pytlů, košů a zahájí se proces kvašení po dobu 90 hodin. Během této doby se kontrolují parametry, jako je teplota a stupeň Brix, aby se vytvořila homogenní hmota a příjemné charakteristiky v šálku. Po uplynutí doby kvašení začíná proces sušení, který probíhá v sítích a na přímém slunci po dobu téměř čtyř týdnů. Nakonec se odeberou vzorky pro fyzikální a senzorickou analýzu, aby se určila výtěžnost a chuťový profil.

PODÍVEJTE SE, JAKOU KÁVU MÁME AKTUÁLNĚ SKLADEM