Hugo je 43 letý farmář, který se svojí manželkou a dvěma dětmi spravuje farmu La Vega v oblasti Huila ve vesnici San Adolfo. Celý život Guatalcovi pracují s kávou, s tou výběrovou posledních 8 let. Hugo se dále vzdělává, navštěvuje kávový lab v okresním městě Pitalíto, kde se učí jak správně kávu hodnotit. Snaží se vylepšit nejen své farmářské znalosti, ale také ty baristické, roasterské i cuppovací. Svoje nově získané vědomosti poté aplikuje zpátky do pěstování kávy.
Kolumbie
Huila, San Adolfo
La Vega
1600 m
8 ha
Bourbon Rosado, Caturra, Colombia, Geisha
Bourbon Rosado je oblíbená kolumbijská kávová odrůda, plodící sladké a velké třešně, které jsou skvěle ovocné a v chuti kreativní. Tento lot není výjimkou. Kávovníky Bourbonu mají 6 let a jsou celkem novou výsadbou na farmě. Sklizeň probíhala opět ručně a to každých deset dní v období sklizně. Hugova rodina se soustředí jen na stejně zralé třešně. Hned po sklizni se káva uzavře do GrainPro pytlů bez přístupu vzduchu, kde se 150 hodin fermentuje. Následuje její promytí a odslupkování. Poté kávová zrna čeká 25 až 30 dní sušení v sušárně typu Elva. Hugo nechává kávu po usušení minimálně 4 týdny stabilizovat, než se zrna finálně zbaví slupek v suchém mlýně a tím zvyšuje stabilitu lotu, vyváženost chutí a lepší vlastnosti kávy.
Hugo pečlivě připravuje každý sesbíraný lot. My jsme se letos rozhodly zachovat jeho loty tak, jak nám sám doporučil a užít si jejich jedinečnost a odlišnost. Tento Pink Bourbon byl sesbírán, vytříděn tzv. floatingem od špatných třešní a ještě ručně protříděn aby v něm nebyly žádné polozralé nebo přezrálé třešně. Poté probíhalo odslupkování a 36 hodinová fermentace bez přístupu vzduchu. Káva se pak promyla a pomalu po dobu 15 dní sušila tradičním způsobem.
Hugo pečlivě připravuje každý sesbíraný lot. My jsme se letos rozhodly zachovat jeho loty tak, jak nám sám doporučil a užít si jejich jedinečnost a odlišnost. Tento Pink Bourbon byl sesbírán, vytříděn tzv. floatingem od špatných třešní a ještě ručně protříděn aby v něm nebyly žádné polozralé nebo přezrálé třešně. Poté probíhalo odslupkování a 36 hodinová fermentace bez přístupu vzduchu. Káva se pak promyla a pomalu po dobu 15 dní sušila tradičním způsobem. Jediný rozdíl od předchozího lotu byl mírný časový rozestup ve zpracování. Už takto malý rozdíl měl za následek jiný chuťový profil a právě tento lot jsme chtěly zachovat také pro vás.
Hugovi se tentokrát povedla tato Honey lahůdka. Svou oblíbenou odrůdu Pink Bourbon se rozhodl zpracovat jako Honey. Zralé, protříděné třešně nechal 36 hodin fermentovat v uzavřených pytlích. Následovalo odslupkování třešní a dalších 48 fermentace, opět bez přístupu vzduchu. Poté už káva putovala do tradičních zakrytých sušáren, kde se pomalu sušila po dobu 20 dní.
Hugo nedělá jen klasické promyté kávy, baví jej také naturální zpracování. Právě jeden takový lot nám při minulé sklizni nabídl a nám velmi zachutnal. Jedná se opět o odrůdu Pink Bourbon, která byla fermentována po dobu 150 hodin anaerobně v plastových pytlích. Samozřejmostí bylo vybrat, a to ručně, pouze zralé třešně a vyhnout se také těm lehce nedozrálým třešním. Po fermentaci už pokračovaly třešně rovnou na sušení a sušily se zhruba 20 dní.
Hugo nedělá jen klasické promyté kávy, baví jej také naturální zpracování. Právě jeden takový lot nám při minulé sklizni nabídl a nám velmi zachutnal. Jedná se opět o odrůdu Pink Bourbon, která byla fermentována po dobu 150 hodin anaerobně v plastových pytlích. Samozřejmostí bylo vybrat, a to ručně, pouze zralé třešně a vyhnout se také těm lehce nedozrálým třešním. Po fermentaci už pokračovaly třešně rovnou na sušení a sušily se zhruba 20 dní.
Tento lot byl zpracován podobně jako předchozí dva loty Pink Bourbon. Velký rozdíl je však v odrůdě. Ombligon je místní mutace Bourbonu nebo Caturry, která má charakteristický tvar s malým vystouplým “pupíkem” na konci kávové třešně. V chuti je tato káva velmi exotická, často v ní najdete tóny papriky a zejména chilli papriček. Není tomu jinak ani u tohoto lotu zpracovaného naturální metodou, která tyto chutě ještě trochu podtrhla. Třešně byly po ručním sběru anaerobně fermentovány po dobu 162 hodin, poté sušeny tradiční metodou po dobu dalších 20 dní.