Oliverio je velice milý pán, farmář celým svým srdcem, je velmi pohostinný a obětavý a k farmaření vede i své děti. Společně se ženou, se starají o rodinný podnik a neustále zlepšují jeho kvalitu. Zakládají si na čisté precizní práci a vydělané peníze investují buď do vzdělání svých dětí a vnoučat nebo do zlepšování infrastruktury a procesů na farmě. Farma se postupně rozrůstá, kdy rodina Ñañezů si postupně hraje s vysazováním nezvyklých odrůd káv.
Pěstování kávy v kopcích kolem vesnice Bruselas je náročné, půda se často sesouvá a je nestabilní díky silným dešťům. Bohužel se stává, že i část farmy La Correa se může po velkém dešti sesunout do údolí spolu s kávovníky. Rodina si z toho nic nedělá a s humorem a úsměvem na tváři pracují dál.
Kolumbie
Bruselas, Huila
Finca La Correa
1750 m
9 ha
Caturra, Pink Bourbon, Colombia, Castillo, Bourbon Pimienta
“Původně můj táta bydlel s mámou u babičky z tátovy strany, aby uživil rodinu, vycestoval za prací jako námezdník až do departamentu Putumayo. Nechával se najímat na práce spojené s pěstováním koky. Práce byla dobrá a po několika měsících řekl mojí mamince, ať se za ním i s námi, tehdy jsme byli tři sourozenci, vydá. Osm dní poté, co se s námi moje maminka přestěhovala, začala vláda pronásledovat lidi, kteří pěstovali koku a začalo bombardování. Maminka s námi utíkala a schovávala nás před letadly, které shazovaly bomby, proto se rychle rozhodla vrátit se s námi do Huila a tehdy táta koupil od jednoho ze svých bratrů čtvrt hektaru a začal na něm pěstovat kávu. Krok za krokem kupoval malé pozemky a postupně takhle nakoupil od pěti různých majitelů asi 9 ha půdy, na které máme kávu a 2 ha přírodní rezervace.”
„Díky přírodním podmínkám a kvalitě půdy, která je bohatá na živiny je naše káva charakteristická svou jemností.“
“Od té doby pracujeme s výběrovou kávou, udělali jsme si dobré jméno s našimi výsledky, máme kávu, která získala ocenění za svou kvalitu. Díky přírodním podmínkám a kvalitě půdy, která je bohatá na živiny, je naše káva charakteristická svou jemností a vyvážeností s tóny citrusů a květů se střední aciditou. Díky kávě můžeme žít v klidu a máme se poměrně dobře, i když práce na farmě zdaleka není lehká a jednoduchá.” – Marisol, dcera Oliveria, jedna z našich oblíbených farmářek.
S Oliveriem pracujeme již několikátou sezonu a postupně spolupráci prohlubujeme. Ceníme si zejména jeho klasických promytých káv.
Náš lot je odrůdy Caturra, kterou Oliverio sklízí dvakrát ročně a zpracovává tradiční promytou metodou. My ji od něj kupujeme od vzniku firmy (od roku 2020) a pokaždé nás dostane svou jemnou až květinovou chutí. Po sklizení třešní Oliverio nechává kávu „odpočinout“ v tolbě (násypka do mokrého mlýna na zpracování třešní), po 12 hodinách třešně zbaví slupek a napytluje. Tady kávová zrna fermentují v pytlech po dobu 40 hodin, potom se kávové třešně znovu promyjí a usuší. Sušení probíhá po dobu 12 až 20 dní v sušárnách na střeše farmy pomocí mocného Slunce.