Família Alvear – Abelardo

ZeměKolumbie
OblastHuila
FarmaBombonal Montañoso
Nadmořská výška1 840 m.n.m.
Velikost farmy4 ha

Historie začala s donem Edmundem Alvearem, dědečkem rodiny, který zasadil první semínka kávy a dal vzniknout tradici, která přetrvává dodnes. Jeho odkaz přešel na jeho syny Abelarda a Javiera, kteří s oddaností a láskou k půdě posílili práci zahájenou jejich otcem.

V současnosti je rodina Alvearových stále duší farmy. Příkladem je Felipe, nejstarší syn Abelarda, třiadvacetiletý mladík, který vyrůstal mezi kávovníky a s hrdostí se učil práci na poli. Společně se svým otcem dnes posouvá farmu k novým horizontům, vytváří pracovní příležitosti pro mladé lidi z komunity a podporuje školení v dobrých zemědělských a pracovních postupech.

O farmě

Farma Bombonal Montañoso se nachází vysoko v horách v nadmořské výšce 1 840 metrů a rozkládá se na ploše čtyř hektarů. Toto místo se stalo prostorem, kde se aroma kávy mísí s tradicí a úsilím několika generací.

Klíčovou roli v příběhu farmy hraje také María Katerine, manželka Abelarda a členka ženské asociace producentů, díky které jsme se k této výjimečné kávě vůbec dostaly. Právě prostřednictvím asociace jsme měly možnost kávu ochutnat a navázat spojení s rodinou Alvearových.

Díky tomuto kolektivnímu úsilí dosáhla farma vynikajících výsledků: zdravé, produktivní plantáže s velkým potenciálem v kvalitě. Každý zaměstnanec je školen v procesech sběru, což umožňuje zajistit zrno s vyšší konzistencí. Současné zaměření rodiny spočívá ve standardizaci fermentačních procesů, což je rozhodující krok k dosažení kávy vyšší kvality, která s hrdostí reprezentuje práci a oddanost těch, kdo ji pěstují.

Dnes je farma Bombonal Montañoso nejen místem produkce, ale prostorem tradice, rodiny a budoucnosti, kde každý šálek kávy odráží vášeň generací.

CO-25-126 Abelardo Ají H

Odrůda: Bourbon Ají Pimiento
Proces: Honey

Po sběru zralých kávových třešní procházejí tyto fermentací v celých třešních po dobu 30 hodin. Následně se káva odslupkuje a fermentuje v uzavřených nádobách (canecas) dalších 80 hodin v dužině, což umožňuje koncentraci cukrů a rozvinutí komplexního chuťového profilu.