Finca nuevo Mexico je farma v proslulé kávové oblasti Chiapas. Do farmaření, zpracování a prodeje kávy je zainteresovaná celá rodina a farma funguje jako rodinný podnik. Největší z farmářů byl otec bratrů Carlose a Ricarda, který v srpnu roku 2024 zemřel a farmu plně přenechal svým synům.
I přes velikost farmy se zde zaměřují na drobné procesy a míří s kávou na trh výběrovky. Jako ostatní moderní farmáři se i zde na farmě soustředí hlavně na udržitelnost v celém tomto kávovém kolečku. Učí se šetřit vodu, životní prostředí a chránit krajinu.
Přechod od komerční k výběrové kávě
Každý rok jsme produkovali více, ale ne lépe. Byli jsme spokojeni s tržními cenami a chuť pro nás nebyla tak důležitá, dokud jsme nepotkali Juana Luise, Q-gradera, který s námi pracuje a působí jako koordinátor cuppingové laboratoře ANACAFE v Guatemale. Od doby, co se připojil do našemu týmu a zaměřil se hlavně na to, jak procesy, kterými naše partie procházejí, jako je fermentace, selektivní sběr nebo sušení, ovlivňují skóre v šálku.
Tím, že jsme věnovali větší pozornost našim procesům a chutím, se nám podařilo rok od roku vyvíjet lepší kávy.
Od našeho založení jsme se snažili učit a rozšiřovat naše obzory, abychom pochopili, jak můžeme efektivně produkovat naše kávy, aniž bychom si uvědomili něco důležitějšího, a to chuť kávy.
Finca Nuevo México byla založena Donem Ricardem Baumannem v roce 1964, který emigroval do Mexika z Německa v roce 1927. Don Ricardo Baumann byl mechanik, takže po příjezdu do Mexika nabízel své služby různým kávovým farmám v regionu Soconusco v Chiapasu. O několik let později, díky veškerým zkušenostem a znalostem získaným během práce na kávových farmách, se pustil do vlastního podnikání a získal svou vlastní půdu.
Od roku 1955 se Don Ricardo Baumann věnoval produkci kávy a v roce 1964 získal Finca Nuevo México. V únoru 1974 Don Ricardo zemřel a farmu Finca Nuevo México zdědila jeho dcera Ilse Baumann. Ta přesvědčila svého syna Ricarda Ibarra (pojmenovaného po svém dědečkovi), aby studoval agronomii, aby jednoho dne mohl převzít farmu.
V roce 1986 Ricardo Ibarra, vnuk Dona Ricarda Baumanna, vystudoval a získal titul inženýra agronomie. Den po převzetí svého diplomu se vydal do Chiapasu, kde nalezl prakticky opuštěnou farmu s minimální produkcí. Bylo potřeba hodně práce.
Do roku 2016, po několika letech úsilí a odhodlání, Finca Nuevo México zvýšila své kávové plantáže a dosáhla rekordních produkčních výnosů v zemi. Její vysoká produktivita a kvalita kávy jí pomohly k proslulosti a umožnily jí prodávat své kávy i mimo Mexiko, zatímco stále investovala do farmy a její infrastruktury.
Odrůda Bourbon a Caturra zpracovaná promytou metodou. Třešně se fermentovaly 100 hodin v anaerobním prostředí. Potom se omyly od slupky a většiny dužiny a nechaly se usušit na patiu.
Profil šálku: Chuť pomerančové kůry a panely s aroma čokolády. Dlouhá dochuť s tóny karamelu. Jasná, citronová acidita a plné krémové tělo.