Ana Gloria Rodriguez

ZeměKolumbie
OblastBruselas, Huila
FarmaFinca Villa Valentina
Nadmořská výška1560 m.n.m.
Velikost farmy5 ha

Ana Gloria je pro nás obrovskou inspirací. Můžeme s klidem říci, že díky Aně Chicas vůbec existují. Když jsme v březnu roku 2019 projížděly kolumbijské kávové regiony, ještě jsme netušily, že za pár měsíců budeme zakládat firmu. Poslední týden našeho kávového putování jsme trávily u paní Any, propojovala nás s ostatními farmáři a farmářkami v komunitě a hlavně, nám dodávala sebevědomí rozjet vlastní importérský projekt. Respektive, pro ni už firma Chicas Industry existovala, tak moc nám od začátku věřila.

 

Region Huila je v současnosti mezi příznivci výběrové kávy jeden z těch nejznámějších. Především okolí  Bruselas, menšího městečka poblíž turisticky i kávově známého města San Agustin. San Agustin je mimo jiné i jedním z největších producentů kávy v celém regionu. Velká část kávy navíc překvapí svou kvalitou, farmáři pak svými znalostmi i technologickou vybaveností. Mezi farmáři vznikají různé vybavené asociace a sdružení, kdy ochutnat kávu přímo od farmáře není žádný problém.

 

Tato paní má náš neskonalý respekt. Za jejím úsměvem byste těžko čekali tak složitý životní příběh. Je to žena, která inspiruje své okolí, pracuje na propojování farmářů a v současnosti je dokonce předsedkyní asociace ženských farmářek a zastupuje témata rovnosti pohlaví i v kávové politice (FEDECAFE).

O Aně a její farmě

Ana Gloria se kávě věnuje již řadu let. Není z farmářské rodiny a do Huila přišla před více než 30 lety se svým tehdejším manželem. Koupili si pozemek a začali na něm pěstovat kávu. Narodily se jí dvě děti, dcera Norma Valentina a později i syn Miguel Ángel. Chvíli se jim dařilo, postupně ale začala paní Ana narážet na problémy v manželství, které se přiostřili, když Miguelovi v pěti letech diagnostikovali poruchu autistického spektra. Aby toho nebylo málo, zjistili jí před 15 lety, tedy zhruba v té době, také rakovinu prsu. Naštěstí se vše podařilo dostat pod kontrolu.

 

Paní Ana se plně věnovala Miguelovi, kdežto manžel jí začal být nevěrný, a bohužel došlo i na domácí násilí. Situace se doma postupně zhoršovala a nakonec si Ana řekla dost, a tak začal náročný a vyčerpávající rozvod. Táhl se 4 dlouhé roky, protože bývalý manžel jí nechtěl nechat absolutně nic. Nakonec jí připadlo 20 % jejich majetku, malá část farmy. Ta byla po rozvodovém řízení ve velmi zanedbaném stavu, 4 roky se o ni nikdo nestaral. V celém procesu pro ní byla největší oporou její dcera Norma, která v té době začínala univerzitu.

 

Ana se ale nevzdala. S pomocí přátel se pustila do práce a nikdy nepřestala věřit, že bude lépe. V posledních pěti letech, od chvíle, kdy jí část farmy u soudu přiznali, věnovala veškerou svou energii pěstování výběrové kávy. Neustále se snaží zlepšovat procesy na farmě, vzdělává se na kurzech a sdílí informace s ostatními farmáři.

 

V komunitě si vybudovala obdiv, respekt a stala se uznávanou líderkou. V současnosti patří ke dvěma kávovým asociacím. Zejména ta druhá, ryze ženská asociace, je její vášeň. V asociaci je celkem 84 žen a většina z nich, stejně jako ona, jsou samoživitelky. Ana Gloria byla poslední tři roky její předsedkyně a motivuje ostatní farmářky svým vlastním příkladem. Také na farmě zaměstnává z 80 % pouze a jedině ženy, zejména ty, které to potřebují nejvíce. Zná jejich příběhy a pomáhá jim živit jejich rodiny. Hlavně ale, práce s paní Anou je motivující sama o sobě, dodává všem kolem sebe sebedůvěru a důvěru v život.

 

O kávě

Finca Villa Valentina, jak se jmenuje farma paní Glorie, leží poblíž městečka Bruselas v jižní části regionu Huila. Osada, ve které se farma nachází, se jmenuje La Hacienda. Paní Ana tady má celkem 5 hektarů kávy, pěstuje tradiční odrůdy jako castillo, colombia a caturra. Kávovníky jsou sice staré až 30 let, ale před pěti lety prošly kompletní obnovou. Ana chce postupně vysazovat i nové kávovníky, méně známé odrůdy. Na farmě zpracovává Ana Gloria svou kávu zejména tradiční promytou metodou. Před pár lety ale začala část své úrody zpracovávat také honey nebo naturálním metodou a sklízí s nimi velký úspěch.

LOT CO-23-001 Colombia, Castillo - promytá

Tento lot je směsí odrůd colombia a castillo, tedy tradičních odrůd. Je zpracován promytou metodou. Káva byla po sběru protříděna promytím/vyplavením defektních třešní a poté zbavena slupek. Následovala fermentace v plastových sudech po dobu 48 až 72 hodin a to podle naměřeného obsahu cukrů. Kontrola cukernatosti se dělá po ukončení každodenního sběru pomocí refraktometru. Poté se káva suší po dobu 8 až 15 dní na vyvýšených a zastřešených rámech.