Nemecio Borda

ZeměKolumbie
OblastRondón, Boyacá
FarmaEl Volcán
Nadmořská výška1 750 m.n.m.
Velikost farmy1 ha

Rodinu pana Bordy, společně s jeho ženou Luz Marinou a jejich synem Edisonem Bordou považujeme za jeden z důvodů, proč děláme to, co děláme. Známe se již od roku 2017 a tento vztah ve velké míře ovlivnil samotný vznik Chicas Industry. Snažíme se rodinu podpořit i v jejich dalším růstu. Budování nové infrastruktury a zlepšování té stávající a stále hledáme nové cesty k rozšiřování naší spolupráce. Pan Nemecio hospodaří na farmě El Volcán, kde dřív bydlel i se svou ženou Luz Marinou a kde vychovali všechny své děti i děti z okolních farem.

 

S rodinou jsme velmi často ve spojení, zejména skrze jejich syna Edisona, který vlastně oba rodiče před pár lety přivedl k výběrové kávě. Spolu s ním pracujeme na zlepšování procesů zpracování, na nových experimentech s honey a naturální metodou zpracování. Abychom je v jejich snažení podpořily, zakoupily jsme jim vlhkoměr, velmi podstatný nástroj pro měření vlhkosti schnoucí kávy. Vzhledem k tomu, že teď veškeré jejich investice a půjčené peníze jdou na výstavbu zpracovatelské stanice, skladu a coffee labu, mohly jsme jim pomoci zatím aspoň takto.

 

Do budoucna bychom jim v Chicas rády pomohly se zlepšením infrastruktury pro sušení kávy. Máme v plánu instalaci lepších markýz na sušení doplněným o odtah vlhkosti, který bude napájený solární energií. Pokud byste chtěli farmu podpořit, stát se jejich odběrateli nebo se jinak zapojit do práce přímo s nimi, ozvěte se!

Farma

Rodina hospodaří na 4 “farmách”, respektive pozemcích, které jsou od sebe vzdálené 5 až 10 minut. Základ tvoří farma El Volcán, rodný dům s plantáží, o kterou se stará pan Nemecio. Káva je zde vysázena v nadmořské výšce 1 750 m na rozloze zhruba 1 ha a je osázena směsí odrůd colombia, která převládá, dále pak castillo, týpica, našli jsme i red a yellow bourbon a maragogype. V současnosti má rodina v plánu plantáž El Volcán renovovat, vysadit jednoodrůdové loty, například odrůda pink bourbon (letos měla tato odrůda první sklizeň a je v mikrolotu v malé míře obsažena) a zachovat některé z původních odrůd.

 

Vesnice Rondón, v jejíž jurisdikci se plantáže nachází, má díky hydrometeorologickým podmínkám sklizeň jen jednou ročně, narozdíl od většiny plantážích v Kolumbii.

O kávě

Pan Nemecio a jeho žena Luz Marina se k výběrové kávě dostali poměrně nedávno. O změnách tradičních procesů je přesvědčil jejich syn a agro inženýr Edison, který také dohlíží na procesy zpracování. Soustředí se hlavně na promyté kávy s tradiční fermentací, ale začínají také experimentovat s naturálkami a s dobou i typem fermentace u promytých a honey káv.

CO-23-028 Colombia - promytá

Tento lot byl sklizen v lednu 2023 a je to odrůda colombia, tato odrůda převažuje, sem, tam se vyskytnou zrnka tabi, týpicy nebo castilla. Lot byl zpracován metodou dvojité fermentace. Po sklizení byly zralé třešně fermentovány 12 až 16 hodin přes noc, poté byly ponořeny do vody s následným odstraněním tzv. “flotes”, plovoucích nekvalitních třešní. Následovalo odstranění slupky a části dužiny a další aerobní fermentace po dobu 24 hodin. Poté byla káva promyta a sušena na střešní sušárně.
Letos musel Nemecio zabojovat, v oblasti Rondonu byl velký nedostatek pracovní síly a proto mu káva někdy takřka přezrávala na keřích. Všechno ale dobře dopadlo a také tento rok jsme vám dovezly plody jeho práce.

CO-24-049 Nemecio Borda

Fermentace kávy probíhá v třešni v plastové nádrži po dobu 24 hodin, potom se káva očistí v mokrém mlýnu a znovu se fermentuje v nádržích po dobu dalších zhruba 24 hodin. Poté byla káva promyta a sušena na střešní sušárně. Sušení probíhá zhruba 12 dní v polostínu.