Hermenegildo García Pérez

ZeměMexiko
OblastMixteca, Oaxaca
FarmaZaragoza Itundujia
Nadmořská výška1 350 m.n.m.
Velikost farmy3 ha

Hermenegildo, nebo jak mu říkají přátelé Gildo, je táta od rodiny, jehož život provází káva už od narození. V jeho rodině zastupuje třetí generaci farmářů a zastupuje ji velmi dobře. Gildovi se totiž podařilo seskupit pár farmářů z oblasti Yucuhuti a Mixteca, asi 2 hodiny cesty od městečka Tlaxiaco ve státě Oaxaca, kde si farmáři, většinou původní obyvatelé těchto oblastí, pěstují kávu svým tempem a stylem. Gildo se už několik let věnuje vzdělávání farmářů v pěstování a zpracovávání kávy, zprocesování kávových zrn z těchto oblastí od různých farmářských rodin, gradingu a mimo jiné má výbornou pražírnu kávy, která nabízí lokální kávu.

 

Gildova rodinná farma se nachází v oblasti Mixteca, od města velmi vzdálená a bez spojení. Žijí zde původní obyvatelé, kteří mluví indiánským jazykem Mixteca. Malé farmy jsou rozeseté po okolních kopcích a je to spíš jedna velká divočina.

 

Gildo seskupuje producenty z malých farem o rozloze maximálně 2,5 hektaru, každý výrobce má svůj vlastní mlýn a sušící proces. Gildo pak kontroluje kvalitu, občas jim fermentuje kávové třešně, radí farmářům co zlepšit a za kolik kávu prodat nebo jim prodej přímo zprostředkuje.

O kávě

„Díky jedinečnému spojení ekosystému a nadmořské výšky je káva jedinečná, jak v  chuti, tak vůni. Káva je jako žvýkačka, lískový oříšek, červené ovoce, čokoláda, střední až vysoká kyselost a jedinečně čistý šálek.“

 

V této části Oaxacy je jen málo experimentátorů s fermentacemi a Gildo se do pár hezkých projektů začíná pouštět. Nejsou to žádné velké divočiny, pořád kávu zpracovává tradičním promytým, polopromytým způsobem, nebo suchým způsobem. Ale také díky tomu je jeho káva v chutích neskutečně čistá. Mexické kávy mají tendence jít do červeného pomeranče, do grepu a do medu a Gildo přesně tyto chutě ve své kávě podporuje.

MX-23-043 Yucuhiti

Tento lot je směsí odrůd týpica a bourbon a je zpracovaný klasickým promytým způsobem. Postupně se sklízí zralé třešně, které se po dalším třídění nechají alespoň 24 hodin fermentovat. Potom se promyjí a v sušárnách v podobě sítě nebo afrických postelích postupně suší. Káva byla zpracovaná v obci Miramar v regionu Yucuhiti v Mexickém státě Oaxaca Gildem jeho rodinou (Meinardo Timoteo Garcia, Francisca Hernández, Simon Garcia a jejich rodiny) . Káva je jiskřivá plná ovoce a bylinek.

MX-23-044 Mixteca

Lot sklizený původními obyvateli oblasti Mixteca v obci Yagila a Zaragoza Itundujia. Farmáři Pedro José Riaño, Eduardo Nuñez a Hugo Santiago kávu vyprodukují a po domluvě s Gildem nafermentují. Gildo dohlíží na proces zpracování a stará se o další prodej, export a propagaci káv. Kávové odrůdy typica, bourbon a marsellesa jsou zpracované promytou metodou s 24 hodinovou fermentací. Farmy leží v nadmořské výšce 1 350 m.

MX-23-046 Gildo Honey

Podobně jako lot Mixteca, je tento lot sklizený farmáři z oblasti Mixteca, Zatagoza Itundujua (1 450 m.n.m.), kde kávu pěstují původní obyvatelé. Tento lot sklidili Armando Lopéz Sandoval a Marcos Nuňez Jose, třešně potom zpracoval a usušil Gildo na své farmě procesem honey. Vrchní vrstvu zrna oloupal a zanechal na nich co nejvíce dužiny. Kávové zrno dál fermentoval přibližně 72 hodin. Kávu pak sušil 2 dny na slunci a 12 dní ve stínu. Zrnka potom s rodinou ručně vyselektovali a v malém suchém mlýnu u nich na zahradě očistili.

MX-23-047 Gildo Natural

Odrůdy typica a marseillaisa zpracované suchou metodou pod Gildovým vedením, vypěstované Eliseem Garcíou v nadmořská výšce 1 200 m. n. m.
Káva se před zpracováním sesbírá podle cukernatosti, poté se pomocí vody vyselektují špatná zrnka a nechá se 12 hodin odpočívat. Další den se káva uzavře na 72 hodin do barelů bez přístupu vzduchu a fermentuje se anaerobně. Následně se 3 dny suší na slunci a dalších 12 dní ve stínu. Tak jako u další z lotů kávu Gildova rodina přetřídí ručně a v malém suchém mlýnu na zahradě očistí.

MX-23-045 Gildo Geisha

Další z lotů, kde kávové třešně byly vypěstované na jedné farmě a zpracované na druhé. Tentokrát nám kávu vypěstovala farmářka Sofia Peréz Hernandéz v nadmořské výšce 1 650 m v podoblasti Oaxacy Mixteca. Tato geisha je krásný příklad toho, jaký vliv má na pěstování kvalitní půda a péče při sklízení. Kávové třešně Gildova maminka nejdříve roztřídila podle stupně Brix (18 až 23). Potom se pomocí vody vyselektovala špatná zrna a káva se nechala 12 hodin odpočinout v pytli. Poté se na 24 hodin nechala nafermentovat, očistila se v mokrém mlýnu a dala se sušit. Dohromady se káva suší asi 13 dní a odpočivá alespoň 2 měsíce v pytli GrainPro. Gildova rodina poté zrnka ručně roztřídila a před exportem očistila v malém suchém mlýnu u nich na zahradě.

MX-24-065 Mixteca

Lot sklizený původními obyvateli oblasti Mixteca v obci Yagila a Zaragoza Itundujia. Farmáři Pedro José Riaño, Eduardo Nuñez a Hugo Santiago kávu vyprodukují a po domluvě s Gildem nafermentují. Gildo dohlíží na proces zpracování a stará se o další prodej, export a propagaci káv. Kávové odrůdy typica, bourbon a marsellesa jsou zpracované promytou metodou s 24 hodinovou fermentací. Farmy leží v nadmořské výšce 1 350 m.

MX-24-066 Yucuhiti

Tento lot je směsí odrůd týpica a bourbon a je zpracovaný klasickým promytým způsobem. Postupně se sklízí zralé třešně, které se po dalším třídění nechají alespoň 24 hodin fermentovat. Potom se promyjí a v sušárnách v podobě sítě nebo afrických postelích postupně suší. Káva byla zpracovaná v obci Miramar v regionu Yucuhiti v Mexickém státě Oaxaca Gildem jeho rodinou (Meinardo Timoteo Garcia, Francisca Hernández, Simon Garcia a jejich rodiny) . Káva je jiskřivá plná ovoce a bylinek.

MX-24-067 Gildo Geisha

Další z lotů, kde kávové třešně byly vypěstované na jedné farmě a zpracované na druhé. Tentokrát nám kávu vypěstovala farmářka Sofia Peréz Hernandéz v nadmořské výšce 1 650 m v podoblasti Oaxacy Mixteca. Tato geisha je krásný příklad toho, jaký vliv má na pěstování kvalitní půda a péče při sklízení. Kávové třešně Gildova maminka nejdříve roztřídila podle stupně Brix (18 až 23). Potom se pomocí vody vyselektovala špatná zrna a káva se nechala 12 hodin odpočinout v pytli. Poté se na 24 hodin nechala nafermentovat, očistila se v mokrém mlýnu a dala se sušit. Dohromady se káva suší asi 13 dní a odpočivá alespoň 2 měsíce v pytli GrainPro. Gildova rodina poté zrnka ručně roztřídila a před exportem očistila v malém suchém mlýnu u nich na zahradě.

MX-24-068 Gildo natural

Odrůdy typica a marseillaisa zpracované suchou metodou pod Gildovým vedením, vypěstované Eliseem Garcíou v nadmořská výšce 1 200 m. n. m.
Káva se před zpracováním sesbírá podle cukernatosti, poté se pomocí vody vyselektují špatná zrnka a nechá se 12 hodin odpočívat. Další den se káva uzavře na 72 hodin do barelů bez přístupu vzduchu a fermentuje se anaerobně. Následně se 3 dny suší na slunci a dalších 12 dní ve stínu. Tak jako u další z lotů kávu Gildova rodina přetřídí ručně a v malém suchém mlýnu na zahradě očistí.