Gundikhan

ZeměIndie
OblastChikkamagalur
FarmaGundikhan
Nadmořská výška1 400 m.n.m.
Velikost farmy90 akr

Saif je součástí třetí generace, která se věnuje pěstování kávy. Poté, co v roce 2015 získal magisterský titul v oboru managementu na Leeds Beckett University ve Velké Británii, pracoval Saif krátce pro společnost Tesco v Leedsu ve Velké Británii a poté se vrátil zpět do Indie, aby řídil kávovou farmu. Kde žije se svými rodiči a manželkou.

 

Kávu pěstuje se zvláštním důrazem na udržitelnost a používá šetrné pěstitelské postupy k přírodě. Kávovníky jsou pěstovány ve stínu několika různorodých druhů stromů, které jsou z velké části původní.

 

Farma se nachází v indické oblasti Baba Budan Giri. Příběh vypráví, že Baba Budan, súfijský světec, který se v roce 1670 vracel z pouti do Mekky, propašoval z Jemenu zpět do Indie sedm kávových zrn (v té době bylo nezákonné vyvézt kávová semena z Arábie) a zasadil je v pohoří Čandradrona v Karnátace.

 

Farma sousedí s tygří rezervací Bhadra a poskytuje útočiště mnoha druhům ptáků, hmyzu, plazů a obojživelníků. Funguje také jako koridor pro mnoho divokých zvířat.

OCHRANA VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT

KaadKaapi je kolektivní organizace v jižní Indii, která se stará o volný pohyb a průchod zvířat na venkově a v okolí farem.

 

Podporuje dlouhodobou udržitelnost tím, že spolupracuje se zemědělci v okresech Čikmagalur a Coorg na zavádění pěstitelských metod šetrných k divoké zvěři, poskytuje finanční a poradenskou podporu a zajišťuje přístup na prémiové mezinárodní trhy. Tento přístup je přínosný jak pro ochranu divoké přírody, tak pro místní zemědělce z ekonomického hlediska.

 

Tradiční kávové agrolesy v tomto regionu pomáhají zachovat místní biologickou rozmanitost tím, že poskytují alternativní stanoviště pro volně žijící živočichy. Změny na trhu a rostoucí náklady na pěstování však vedou zemědělce k praktikám, které poškozují biologickou rozmanitost.

O kávě

Všechny odrůdy z nabídky zemědělců KaadKaapi bez ohledu na umístění jejich farmy jsou 100% arabiky. Ale možná pro snazší pochopení potenciálu těchto, ne tak známých odrůd, je dobré se podívat, co znamenají písmena a číslice v jejich názvech.

 

Všechny loty z farmy Gundikhan jsou odrůdy chandragiri.

 

Chandragiri – je kříženec odrůd Villa Sarchi a Hibrido de Timor. Jedná se o poměrně novou odrůdu, která si v posledních letech získává velký zájem. Zrna jsou větší než u ostatních indických odrůd a kvalita šálků je často předčí. To je důvod, proč mnozí zemědělci, když přijde čas, používají chandragiri k přesazování svých zemědělských ploch.

 

IN-24-054 Gundikhan N 9

Naturálně zpracovaná káva, u které proběhla anaerobní fermentace po dobu 72 hodin. Následně jsou kávová zrna sušena na vyvýšených lůžkách uvnitř polyhousu po dobu 20 dní.

IN-24-055 Gundikhan N 16

Naturálně zpracovaná káva, u které proběhla anaerobní fermentace po dobu 72 hodin s kvasinkami Lallemand Oro. Následně byla kávová zrna sušena na vyvýšených lůžkách uvnitř polyhousu po dobu 20 dní.

IN-24-056 Gundikhan N 21

Naturálně zpracovaná káva, u které proběhla anaerobní fermentace po dobu 72 hodin s kvasinkami Lallemand Intenso. Následně byla kávová zrna sušena na vyvýšených lůžkách uvnitř polyhousu po dobu 20 dní.

IN-24-057 Gundikhan N 12

Naturálně zpracovaná káva, u které proběhla anaerobní fermentace po dobu 72 hodin s kvasinkami Lallemand Briosa. Následně byla kávová zrna sušena na vyvýšených lůžkách uvnitř polyhousu po dobu 20 dní.

IN-24-058 Gundikhan N 20

Naturálně zpracovaná káva, u které proběhla anaerobní fermentace po dobu 72 hodin s kvasinkami Lallemand Briosa. Následně byla kávová zrna sušena na vyvýšených lůžkách uvnitř polyhousu po dobu 20 dní.

IN-24-059 Gundikhan W 06

Promytě zpracovaná káva, u které proběhla anaerobní fermentace po dobu 36 hodin s kvasinkami Lallemand Oro. Následně byla kávová zrna sušena na vyvýšených lůžkách uvnitř polyhousu po dobu 14 dní.