Decaf

ZeměKolumbie
OblastEje Cafetero
Farma
Nadmořská výška1 350 – 1 500 m.n.m.
Velikost farmy

SUGAR CANE DECAF

 

Dekofeinizace pomocí cukrové třtiny, Sugar cane E.A. Decaf, je metoda dekofeinizace, se kterou se setkáte hlavně u káv z Kolumbie. Měla by prý být tou nejšetrnější současnou alternativou pro výrobu kávy bez kofeinu.

 

My jsme se k této kávě dostaly po dlouhé době snažení a zjišťování možností. Náš lot decafu se zpracoval z většího lotu blendované kávy více farmářů a jejich odrůd z oblastí Eje Cafetero v Kolumbii. V lotu je v majoritě odrůda caturra a castillo.

 

Na začátku celého procesu byla tedy výběrová kávová zrna, která musela splňovat podmínky výběrové kávy. Díky tomu je káva po upražení opravdu lahodná a není to klasický nechvalně známý decaf. Kávové třešně se potom zpracovaly ve stejné oblasti Eje Cafetero místní firmou na dekofeinizaci káv.

O kávě

Cukrová třtina, která se v Kolumbii pěstuje ve velkém se při tomto procesu používá jako “přírodní” zdroj ethyl-acetátu.

 

Nejdříve se melasa z cukrové třtiny nafermentuje. Ethanol, který se při procesu fermentace vytvoří, se následně smíchá s kyselinou octovou. Výsledkem je ethylacetát, který se používá v samotném procesu dekofeinizace. Mezitím se připraví zelená káva, ze které chceme kofein odstranit. Zrna se při nízkém tlaku napaří tak, aby se jejich póry zvětšily a byly prostupnější. Poté se přejde k samotnému procesu vymývání kofeinu. Káva se omývá vodou, ve které se rozpustil ethylacetát. Tato sloučenina nahradí v molekulární struktuře kofein a ten se tak uvolní do tekutiny.
Proces se několikrát opakuje až do té doby, než se podaří z kávy odstranit alespoň 97 % kofeinu. Po dosažení tohoto limitu se kávová zrna opět napařují a tím se zbaví zbytků ethylacetátu. Teplota při napařování je okolo 70 stupňů a i kdyby v kávě zůstalo stopové množství ethylacetátu, tak se ho lze jednoduše zbavit během procesu pražení.
Káva následně znovu usuší na požadovanou vlhkost mezi 10 až 12 %. Sušení často probíhá ve vakuových bubnových sušičkách.