Benedicto Puentes

ZeměKolumbie
OblastChina Alta, Tolima
FarmaPalma Roja
Nadmořská výška1 760 m.n.m.
Velikost farmy3,5 ha (3 ha kávy)

Benedicto Puentes je farmář z regionu Tolima a řadě z vás ho není nutné představovat. Možná jste měli to štěstí potkat se s ním osobně na podzim roku 2021, kdy nás v České republice navštívil společně se svou ženou Helenou Oliviero.

 

Benedicto je extrémně činorodý, pořád vymýšlí nové a nové projekty. Do světa výběrové kávy se vrhl po hlavě, zlepšuje procesy na farmě svých rodičů Palma Roja a postupně kupuje další pozemky, na kterých zakládá vlastní plantáže. Společně s Helenou také pomáhají místním farmářům dostat za kávu dobře zaplaceno, posuzují a radí ohledně procesů na dalších farmách a nežádají za to téměř nic. Všechno to začalo tím, že už se Benedicto nemohl dívat na to, jak mají jeho sousedé špatné vyjednávací podmínky díky nedostatku informací.

 

„Proč to dělám? Přál bych si, aby z toho měl prospěch celý region a naše káva začala být uznávaná třeba tak jako káva z Huila.“

Farma

Farma Palma Roja patří rodině Puentes Gonzáles a je poměrně nová, v roce 1995 ji založili Benedicto Puentes Vásquez a Marghod González. Právě jejich nejmladší syn, Benedicto Júnior, je náš známý a kamarád a díky němu a jeho italské ženě Heleně jsme začali kávu z Tolima kupovat. Kávovníky na farmě Palma Roja mají okolo 7 let a rostou většinou bez zastínění. V této oblasti je totiž během roku tak vysoká oblačnost, že dodatečný stín by byl na škodu a neumožňoval by rostlinám jejich rozvoj. (Zastínění se používá v oblastech, kde je světelná intenzita během roku nad průměrnou potřebou kávovníků.)

 

V posledních pár letech se Benedicto s Helenou snaží, aby posunuli místní produkci kávy o kousek výš. Benedicto své kávy zpracovává velmi pečlivě. Někdy také nakupuje zralé třešně od farmářů z okolí a ukazuje lidem, že kvalitu a tím i cenu, lze zvýšit dobrým a přesným zacházením.

 

Opakuje se zde to, co zažíváme i na jiných farmách např. v Rondónu, Boyacá. Pokud je někdo z místních, nositelem změny, je to ten nejpřímější způsob, jak dosáhnout výsledků. Zejména pokud je to někdo, koho mají lidé rádi a respektují ho, jako je Benedicto.

O kávě

Benedicto zpracovává své kávy hlavně promytou metodou. Každý rok ale pracuje na delších a delších fermentacích a hledá ideální způsob, jak svým kávám dodat šťavnatost. Přestože se farma nachází v odlehlé venkovské oblasti se špatným přístupem k silnicím a službám jako je internet a mobilní sítě, zpracovává Benedicto každý lot podle přísných norem. Kontroluje procesy fermentace, jejich délky a teploty, při kterých probíhá a pro dosažení nejlepší stability zrna používá pozvolné a dlouhé sušení, kdy teplotu udržuje kolem 36 stupňů. Výsledky, kterých dosahuje, jsou rok od roku lepší.

CO-23-027 Castillo, Colombia - promytá, fermentovaná

Benedicto nám opět připravil svou šťavnatou příjemnou kávu, směs odrůd castillo a colombia, kterou zpracoval jako promytou, ale s dvojitou fermentací. Po sklizení byly zralé třešně fermentovány 50 hodin, poté byly zbaveny slupky a následovala další fermentace po dobu 100 hodin v plastových pytlích. Nakonec byla káva promyta a sušena na střešní sušárně po dobu 15 dní.

CO-23-098 Benedicto Puentes Colombia W

Benedicto nám opět připravil svou šťavnatou příjemnou kávu, směs odrůd castillo a colombia, kterou zpracoval jako promytou, ale s dvojitou fermentací. Po sklizení byly zralé třešně fermentovány 50 hodin, poté byly zbaveny slupky a následovala další fermentace po dobu 100 hodin v plastových pytlích. Poté byla káva promyta a sušena na střešní sušárně po dobu 15 dní.

CO-23-099 Benedicto Puentes Castillo W

Benedicto nám opět připravil svou šťavnatou příjemnou kávu, směs odrůd castillo a colombia, kterou zpracoval jako promytou, ale s dvojitou fermentací. Po sklizení byly zralé třešně fermentovány 50 hodin, poté byly zbaveny slupky a následovala další fermentace po dobu 100 hodin v plastových pytlích. Poté byla káva promyta a sušena na střešní sušárně po dobu 15 dní.

CO-23-100 Benedicto Puentes Castillo ferm. W

Benedicto nám opět připravil svou šťavnatou příjemnou kávu, směs odrůd castillo a colombia, kterou zpracoval jako promytou, ale s dvojitou fermentací. Po sklizení byly zralé třešně fermentovány 50 hodin, poté byly zbaveny slupky a následovala další fermentace po dobu 100 hodin v plastových pytlích. Poté byla káva promyta a sušena na střešní sušárně po dobu 15 dní.

CO-23-101 Benedicto Puentes Wush wush W

Po sklizni byly zralé třešně kompletně omyty a zbaveny slupky i dužiny. Poté se káva fermentovala 24 hodin v plastových sáčcích. Následně se káva znovu promyje a přesune se do střešní sušárny, kde se suší po dobu 15 dní.

CO-23-102 Benedicto Puentes Wush wush H

Po sklizni byly zralé třešně omyty a zbaveny slupky, ale jen slupky, takže šťavnatá dužina zůstala na honey proces. Poté se káva nechala 94 hodin fermentovat v plastových pytlech. Třešně se přesunuly přímo do sušárny bez nějakého promývání. Káva se sušila na střešní sušárně po dobu 15 dní.

CO-24-133 Benedicto Puentes castillo semi W

Lot zpracovaný prodlouženou fermentací – polopromyté zpracování.

Před samotnou fermentací v sudech probíhá floating. Následuje fermentace po dobu 50 h v třešni, poté 20 h ve fermentační nádrži. Sušení trvá 15 dní v polykarbonátové sušárně nebo na afrických postelích.

Celý lot byl zpracován ručně, od sesbírání až po kávu v pergaminu. 



CO-24-132 Benedicto Puentes caturra W

Lot zpracovaný klasickou tradiční promytou metodou.

Před samotnou fermentací v sudech probíhá floating. Následuje fermentace po dobu 20h v dužině. Po fermentaci se třešně promyjí a suší v polykarbonátové sušárně nebo na afrických postelích

 

CO-24-134 Benedicto Puentes wush wush W

Před samotnou fermentací v sudech probíhá floating. Následuje fermentace po dobu 30 h v třešních, depulping a fermentace po dobu 20 h v dužině. Poté promytí a sušení po dobu 15 dní v polykarbonátové sušárně nebo na afrických postelích.