Jsem jediným synem svobodné matky a už 13 let pěstujeme na farmě kávovníky. Předtím, než jsme se začali věnovat kávě, jsme pěstovali nelegální plodiny. Ty nám ale do našich životů a území přinesly spoustu válek a násilí a zanechaly po sobě mnoho vdov a sirotků.
Teprve po iniciativě guvernéra naší městské rady se vše změnilo. Iniciativa spočívala v tom, aby se nezákonné plodiny vyměnily za zákonné. Místo máku jsme začali pěstovat kávu, a tak jsme si vybrali mír.
Vyměnili jsme válku za mír, smrt za život a smutek za štěstí.
Farma El Plan leží v osadě El Paramo Bajo ve městěčku Tablon de Gomez v podoblasti Aponte v oblasti Nariňo v Kolumbii. Tato oblast má velmi silnou historii. A postupně se začíná otvírat novým plodinám a hlavně turismu.
Farma začala fungovat v roce 2013 a to první výsadbou 6 000 kusů kávovníků. Zeměpisná poloha farmy a úrodná půda vytváří v kávě skvělé profily. V každém šálku najdete citrusové tóny, květy a sladké plnější tělo.
Naše zrna se sklízejí zralá, necháváme je 2 dny v násypníku do mokrého mlýna tzv. „tule“ a pak je očistíme. poté je necháme 24 hodin fermentovat a pak je sušíme se vším všudy, bez dalšího promytí. Honey nebo taky polopromytý proces zpracování spočívá v tom, že tolik neznečišťujeme vodní zdroje, protože většina dužiny a zbytků kávy až na vrchní vrstvu zůstává přichycena na zrnkách. A tak kolem zrnek vznikne takový kávový med.