„Jako žena jsem hrdá na to, že se již 16 let věnuji pěstování kávy ve společnosti svého manžela a dcer, protože než jsme poznali tuto krásnou plodinu, věnovali jsme se pěstování máku na výrobu drog. Žili jsme v ilegalitě a přišli jsme o rodinu a přátelé. Tyto plodiny přinášejí jen neštěstí, ale káva nám přinesla klid, prosperitu a větší rodinnou soudržnost.“
Osasa Vereda el paramo leží v domorodé rezervaci Ingů s názvem Aponte, v obci Tablon de Gomez, v regionu Nariño v Kolumbii.
Kávová farma začala vznikat v roce 2007, můj manžel tuto myšlenku podpořil a dnes jsou do této plodiny zamilované i mé dcery, protože viděly, že díky kávě se můžeme měnit, učit se a pracovat na sobě.
Kávy z této oblasti jsou jiné, charakteristické pro své plné tělo a jakousi umami chuť. Káva naprosto nic nepostrádá, je plná, sladká a ovocná. Zrnka jsou menší a tvrdší díky vyšší nadmořské výšce, kde káva roste a dozrává.
S našimi sběrači sklízíme zralá zrna, necháváme je 48 hodin fermentovat. Poté je očistíme od slupky a po 24 hodinách fermentace kávu promyjeme. Následně káva putuje do sušáren.