Nelson Taborda

Nelson Taborda

O FARMÁŘI

Nelson Taborda se narodil a vyrostl na kávových farmách, díky své práci a pomoci od vlády se mu podařilo získat vlastní kávovou farmu, kterou obhospodařuje od svých 20 let,. Vždy prováděl tradiční postupy a prodával kávu Kolumbijské federaci pěstitelů kávy, nyní se s velkým úspěchem pustil do výroby speciální kávy, která jemu a jeho rodině přinesla lepší příjmy a vyšší kvalitu života. Rodina Tabordů pracuje v kávovém průmyslu, jak v obchodu, tak přímo jako hospodáři. Farmy mají rozeseté na kopcích nádherné osady Titiribí v oblasti Antioquia asi dvě hodiny od druhého největšího města Kolumbie, Medellínu. Bratr Nelsona, Walter, se dal místo pěstování na obchod a teď pod značkou 1000Montaňas sdružuje farmáře v okolí osady a produkuje naturálně zpracované kávy jak do zahraničí, tak do místních kaváren. Nelsona nejvíc baví zpracování honey a prodloužené fermentace.

ZEMĚ

Kolumbie

OBLAST

Titiribí, Antioquia

FARMA

Finca Cruzitania

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

1760 m.n.m.

VELIKOST FARMY

3-4 Ha

ODRŮDY KÁVOVNÍKŮ

colombia, castillo, red bourbon

O FARMĚ

Farma Crusitania je v rukou pana Nelsona již 25 let, získal pozemek, který byl využíván jako dobytčí farma, vyčistil půdu a začal pěstovat kávu, která je jeho vášní.

„Naše káva je výjimečná tím, že se staráme o půdu, kde ji pěstujeme, bez chemie a s hnojivy, které nekradou živiny z půdy, pomáháme půdě produkovat kávu, aniž bychom ji poškodili. Výhody naší dlouholeté péče o půdu je vysoká produktivita, vysoká kvalita, vyšší hodnocení a lepší profilace. Nevýhody je pak klima. Kvalita kávy je hodně závislá na klimatu a není snadné ho ovlivnit nebo mu nějak předejít.

Káva se zpracovává celkem tradičním způsobem. Sklizí se ručně pomocí odborných sběračů, aby se sklidilo co nejvíce zralých třešní. Odslupkování se provádí pomocí elektrického stroje, fermentuje se v plastových nádržích a dužina se používá jako hnojivo. Všechno se snažíme využívat znovu. Další novinkou jsou přístřešky nebo skleníky, které jsou speciálně navrženy pro sušení kávy. U naturálních procesů je to velmi potřeba.“

O PROCESECH

Nelson Taborda nejde úplně ve šlépějích svého otce, ale snaží se vypěstovat a zpracovat kávu s neobvyklými procesy. Soustředí se výhradně na naturální a honey zpracování

Caturra a Colombia - naturál

Druhá sezóna naturálně zpracovaných káv z oblasti Titiribí přinesla díky velkým dešťům velké problémy. Tento lot se nám podařil vyselektovat a ve spolupráci s 1000Montaňas dál spolupracovat. Káva je i přes svoje zpracování příjemná, fermentovaná, ale ne přehnaně a má tóny sladkého ovoce.

Podívejte se, jakou kávu máme aktuálně skladem