Kdo jsme?
Jsme sdružení žen, které pěstují a zpracovávají kávu. Vynikáme jako leadery v naší komunitě. Našim záměrem je pracovat se sociálním, environmentálním a ekonomickým přesahem pro nás i naše rodiny. Zavazujeme se k tomu, že se budeme stále vzdělávat, protože ve vzdělání vidíme cestu ke zlepšování našich dovedností a znalostí v oblasti kávy. Spolupracujeme na rozvoji našich komunit a sdílíme své zkušenosti.
Sdružení bylo založeno v roce 2023 po nečekaném úspěchu prvního ročníku projektu „campamento de mujeres“, který proběh v roce 2022 v říjnu, listopadu a prosinci. Začali jsme s 28 členkami – zakladatelkami a dnes nás je 42. Naším cílem je každoročně otevírat dveře dalším farmářkám, protože chceme být velkou asociací podporující ženy nejen v našem nejbližším okolí. Do roku 2030 chceme mít více než 500 členek i z ostatních oblastí a regionů Kolumbie.
Mise a vize
Zavazujeme se k posilování venkovských žen pěstujících kávu prostřednictvím stálého vzdělávání, sdílení znalostí a spolupráce, abychom zlepšily kvalitu života našich rodin a komunit. Podporujeme udržitelnost. Zamýšlíme se nad tím, jaký dopad naše pěstování má a snažíme se v naší práci najít balanc.
Naším cílem je, aby byly naše členky do roku 2030 uznávány na národní úrovni jako síť venkovských žen pěstujících kávu, které podporují udržitelný rozvoj svých komunit prostřednictvím kvality a inovace v oblasti kávy a našich služeb. Chceme vytvořit pozitivní prostředí pro vás pro všechny. Jak ze strany sociální, tak z té ekonomické.
Farmářky:
Ana Gloria Rodriguez
Argenis Rojas Hoyos
Maria Elicenia Chilito
Blend je zpracovaný klasickým washed procesem.
Ana Gloria Rodriguez
Blend odrůd Caturra a Colombia. Káva je z farmy Villa Valentina-Los Cedros, která leží v 1 560 m n. m.
Argenis Rojas Hoyos
blend z farmy Los Andes v nadmořské výšce 1 450 m.
Maria Elicenia Chilito
Odrůda Caturra a Castillo. Farma El Arrayanal, výška 1 640 m n. m.
Farmářky:
Gladys Ortega a Maria Elicenia Chilito
Blend je složený z 50% z odrůdy San Bernardo a z 50% Caturra a Castillo.
Gladis Ortega Bahos
Pěstuje kávu na farma El Portal v osadě El Carmen ve město Bruselas. Farma se nachází v nadmořské výšce 1 600 m. Odrůda San Bernardo je zpracovaná promytou metodou.
Fermentace kávy probíhá od pondělí do pátku, kdy se káva odslupkuje ve velké nádrži s vodou. Každý druhý den se voda mění, aby fermentace pokračovala. V sobotu se veškerá káva promyje.
Praní probíhá v korytě a sušení trvá 16 dní v tradiční sušárně.
Maria Elicenia Chilito
Kávu pěstuje na farmě El Arrayanal v osadě La Laguna ve městě Pitalito v nadmořské výšce 1 640 m.
Odrůdy Caturra a Castillo jsou zpracovány promytou metodou, kávové třešně se nechaly fermentovat 48 hodin a následné sušení trvalo 20 dní.