Las Adelitas

ZeměMexiko
OblastTenango de Doria, Hidalgo
FarmaBlanquit, Purpur, la Pahua
Nadmořská výška1 000 – 1 800 m.n.m.
Velikost farmy1 – 6 ha

Kávový projekt Las Adelitas vznikl v obci Tenango de Doria ve státě Hidalgo. Seskupuje asi 8 farem a skupinu žen, kterým byly inspirací ženy z doby revoluce, které kromě vaření kávy na bojištích také šířily revoluční myšlenky. Pomáhaly spojeneckým skupinám předáváním telegramů a pošty nebo také distribucí zbraní. Mimo to působily jako zdravotní sestry, kuchařky a vojačky.

 

Bez nich by dnešní Mexiko nebylo takové jaké ho známe. Nikdy jim však nebyl přikládán takový význam, jaký měly pro svobodné a suverénní Mexiko.

Chicas z projektu Las Adelítas se inspirovaly sílou a nezávislostí tehdejších žen a začaly revolučně měnit pěstování kávy v této oblasti. Pilíře jejich krásného podnikání jsou: soudružnost a sesterství , solidarita, udržitelnost, rovnost a začlenění.

 

Každá z žen, která se na produkci kávy jakkoliv podílí dostane zaplaceno spravedlivým dílem. Od pěstování a zpracovávání kávy, přes třízení zrnek až po ručně vyráběné výšivky na pytle, kterými se Las Adelítas charakterizují a září v ráji jutových pytlů s Mexickou kávou.

 

Montze, jedna ze zakladatelek Las Adelitas, dodává: „Podle údajů OSN tvoří 60 % chudých lidí na světě ženy, každá pátá dívka na světě žije v extrémní chudobě. Přestože ženy vykonávají 66 % světové práce a produkují 50 % potravin na světě, dostáváme pouze 10 % příjmů, vlastníme 1 % majetku. To znamená, že v naší zemi v Mexiku, žije 8 z 10 žen v podmínkách příjmové chudoby nebo sociální deprivace. Krize spojená s Covid-19 prohloubila rozdíly v nerovnosti, které postihují producentky ve státě Hidalgo.

O kávě

Sklizeň ve státě Hidalgo probíhá jako ve většině mexických kávových oblastech jen jednou do roka. Holky z Las Adelitas se každou sklizeň zlepšují ve svých procesech. V roce 2022 obsolvovaly kurz na fince Chelín, kde se učily o karbonické maceraci a správné technice fermentování kávy, aby měly co největší úspěch a výtěžnost.

MX-23-058 Las Adelitas Purpura

Montze a Jose Juan pocházejí z rodiny pěstitelů kávy třetí generace. Rodina postupně ztratila víru v pěstování kávy, kvůli různým problémům a špatným cenám na trhu. Montze a Juan začali zachraňovat farmu, kterou jim zanechala babička Montze a s novou vírou a láskou starat se o rostliny a vysazovat další, čímž se dostali do pěstování výběrové kávy.

Finca Púrpura: nadmořská výška od 1 400 do 1 800 s rozlohou 6 hektarů.

Odrůda caturra s procesem natural s karbonickou macerací po dobu 8 nocí. Káva skórovala na Cup of Excellance 88 body.

MX-23-059 Las Adelitas Blanquita

Blanca Gomez Gomez je farmářka, která spolu se svou rodinou produkuje výběrovou kávu a která v letošní sklizni dala kávám nový nádech. Postupně opouští klasické zpracování kávy a přechází na nové procesy.

Minulý rok Blanca se svým manželem ochutnali kávy s polopromytým, tedy honey procesem a natolik se do nich zamilovali, že začali zpracovávat kávy red honey metodou. Je to polopromytý proces, kdy se káva zbaví jen slupky a většina dužiny na peckách zůstává. Potom se zrna macerují a suší.

Příjem z kávy rodinu živí po celý další rok, než přijde nová sklizeň. Progresivní procesy tak rodině zajišťují větší finanční gramotnost a díky tomu se mohou pouštět do nových procesů a projektů. Tento lot byl asociací Las Adelitas vybrán do soutěže National Cup of Excellence 2023.

Finca Blanquit: nadmořská výška 1 000 – 1 400 m s rozlohou 2 ha.

Tento lot je zpracováván metodou red honey s karbonickou macerací po dobu 7 nocí, odrůda typica a marsellesa.

MX-23-057 Las Adelitas La Pahua

Na farmě Pahua začali před více než 15 lety pěstovat kávu. Poté, co rodina zdědila půdu, manžel odjel do Spojených států s úmyslem zlepšit jejich životní podmínky a mezitím Seňora začala s obnovou kávové plantáže, aby po návratu manžela mohli žít znovu spolu a starat se o kávovou farmu společně.

Farma se rozkládá na třech pozemcích v Loma del Progreso, obec Tenango de Doria, Hidalgo. Výhodou farmy je, že se nachází ve výšce 1 200 metrů nad mořem s mírným mikroklimatem.

Pěstované odrůdy jsou na farmě aahua typica, marsellesa a pár keřů geshy.

Zpracování kávy probíhá pomocí ručního mokrého mlýnu. Následuje ukládání kávy do modrých plastových sudů pro fermentaci anaerobním způsobem s karbonickou macerací. Káva se suší na afrických postelích, což je jedna z inovací, kterou farma prošla v posledních sklizních.

Farma La Pahua: nadmořská výška 1 200 m s rozlohou 3 ha.

Tento lot je zpracováván metodou honey, odrůdy typica a marsellesa.