Alfredo Castaño

ZeměKolumbie
OblastSantuario, Risaralda
FarmaEl Recinto
Nadmořská výška1700-1800 m.n.m.
Velikost farmy11 ha (2,5 ha osázené kávou, 8,5 ha přírodní rezervace)

Alfredo Castaño Torres je farmář třetí generace a certifikovaný odborník Q Processing Level 2. Narodil se a vyrostl v obci Santuario v regionu Risaralda, kde od dětství pracoval na kávových farmách, které spravoval jeho otec. Již od útlého věku se Alfredo učil tradičním způsobům pěstování kávy, pracoval po boku svého otce a osvojoval si znalosti a dovednosti, které formovaly jeho budoucnost. 

 

„Jsem kávový farmář, protože to je to, co jsem se naučil být. Je to odkaz, který mi předal můj otec. Ale teď, když jsem také zpracovatel a rozumím výběrové kávě, má vášeň ještě více vzrostla. Vidím obrovský potenciál pro nové generace – nejen jako sběrače kávy, ale také jako zpracovatele, degustátory, baristy. Věřím, že to je budoucnost pro mladé lidi, způsob, jak je přivést zpět na venkov a udržet je spojené s půdou.“ 

 

Alfredo se poslední dva roky plně věnuje zpracování kávy a dnes je jedním z hlavních dodavatelů vysoce kvalitní kávy pro asociaci Asocafé Tatamá. Specializuje se na přírodní, honey a promyté procesy s prodlouženou fermentací, přičemž produkuje výjimečné mikroloty. Jeho cesta k výběrové kávě začala v roce 2012, kdy se připojil k Asocafé Tatamá, aniž by měl jakékoli předchozí znalosti o výběrové kávě. Postupem času, díky podpoře různých institucí a vzdělávacích programů, si Alfredo vypěstoval hluboký zájem o zpracování kávy a v roce 2018 získal certifikaci Q Processing Level 2.

O kávě

Farma El Recinto se rozkládá na 11 hektarech, z nichž pouze 2,5 hektaru je osázeno kávou. Zbytek půdy tvoří přírodní rezervace věnovaná ochraně místní flóry a fauny. Farma je domovem různých odrůd kávy, včetně Castillo, Geisha, Sudan Rume a Supremo. Alfredo a jeho rodina kladou také velký důraz na ochranu vodních zdrojů, které považují za jeden z největších pokladů farmy. 

 

Historie farmy je hluboce zakořeněná v Alfredově rodině. Po letech správy kávových farem pro jiné si Alfredův otec mohl koupit vlastní pozemek. Původně byl zarostlý a neobdělávaný, ale díky tvrdé práci a odhodlání rodina proměnila tento kus země v prosperující kávovou farmu. Zasadili své první kávovníky, postavili svůj domov a farmu pojmenovali „El Recinto“, což symbolizuje místo, kde patří a které je jejich dědictvím. 

 

Dnes Alfredo farmu spravuje sám, protože jeho rodiče se kvůli zdravotním důvodům přestěhovali do města. Je čtvrtým z pěti sourozenců, ale pouze on a jeho nejstarší bratr, který vlastní sousední farmu El Futuro, pokračují v rodinné tradici pěstování kávy. Alfredo pracuje na farmě od svých 12 let, kdy dokončil základní školu, a svou práci kombinoval se studiem na střední škole. Nyní, ve svých 38 letech, je jeho vášeň pro kávu stále stejně silná. 

 

„Každý den se o kávě učím něco nového. Je to nikdy nekončící cesta poznání a růstu. Učení mého otce a dědictví naší rodinné farmy mě inspirují k tomu, abych pokračoval, ctil naše tradice a zároveň přijímal inovace ve výběrové kávě.“

CO-24-141 Alfredo Castaño Caturra W

Tento lot je odrůdy Caturra, kterou zpracovali promytou metodou. Po sklizni byla káva přebrána, díky floatingu se odplavila nečistota a špatná zrna. Poté kávu odslupkovali a nechali fermentovat po dobu 15 dní v sudech.

CO-24-142 Alfredo Castaño Castillo H

Tento lot je odrůdy Castillo, kterou farmáři zpracovali polopromytou, neboli honey metodou. Po sklizni byla káva přebrána, díky floatingu se odplavila nečistota a špatná zrna. Káva se fermentovala v celých třešních po dobu 8 dní a poté zbavena slupky dalších 8 dní. Fermentace probíhala v uzavřených plastových sudech.