Paní Yudi společně se svým manželem Arleyem a dětmi spravuje krásnou farmu Los Árboles v kávové oblasti Huila v okolí většího města Pitalíto. Farma Los Árboles v překladu znamená stromy, což je opravdu výstižný název. Manželé Gaucovi věří, že ovocné stromy na kávové farmě kávu správně vyživují a dávají ji lepší chuť. Pravdou je, že lepší pomeranče nikde neochutnáte.
Kolumbie
Filo Chillurco Pitalito, Huila
Finca Los Árboles
1600 m
9 ha
Caturra, Caturra Amarillo, Pink Bourbon, Colombia, Castillo Tambo, Geisha
Farma Los Árboles je krásná středně velká farma v rozloze 9 hektarů. Svůj název, Los Arboles, tedy stromy, farma získala kvůli neskutečné rozmanitosti ovocných stromů. Ty kávovníkům nejen poskytují tolik potřebný stín, ale také díky jejich velké koncentraci mají kořeny kávovníků dobrou výživu. Manželé Yudi a Arley založili farmu ve vesničce Filo de Chillurco v okolí většího města Pitalíto ve velkoproducentské oblasti kávy Huila. Už pět let rodina experimentuje s prodlouženými fermentacemi, polopromytými kávami a naturálním zpracováním. Paní Yudi je pak obzvlášť pyšná na produkci Geishi, kterou pěstují už sedmým rokem a mají s ní skvělé výsledky.
„Díky přírodním podmínkám a kvalitě půdy, která je bohatá na živiny je naše káva charakteristická svou jemností.“
Milujeme stromy, keře, všechno co přispívá do celého tohoto křehkého ekosystému. Myslíme si, že stromy a kávovníky se mohou navzájem podpořit v dobrém růstu, přeposílat si přes kořeny živiny a také věříme, že je pak káva ovocnější a chutnější, když roste v okolí ovocného stromu.
Těmito kávami jsme odstartovaly naši spolupráci s paní Yudi a věříme, že bude dlouhodobá. Z její kávy jsme si sedly na zadek!
Tento lot odrůdy Caturra je tak zvané Amarillo, tedy žluté. Nejenom, že odrůda plodí žluté třešně, ale káva taky chutná po žlutém ovoci. Káva se zpracovává promytou metodou s prodlouženou fermentací přibližně 12 hodin v třešních. Sušení probíhá po dobu 15 až 20 dní v sušárnách na střeše farmy. Káva je super šťavnatá a ovocná.
Lot promytého Castilla Tamba je super lot s 12 hodinovou fermentací v třešni a s následným promytím, jedná se o tzv. zpracování fully washed. Sušení opět probíhá po dobu 15 až 20 dní v sušárnách na střeše farmy. Káva je krásně čistá s decentní aciditou, oříškovo-čokoládovými tóny a s krémovým tělem.