Stejně jako řada ostatních farmářů, se kterými spolupracujeme, je i Sandra z tradiční rodiny pěstitelů kávy. Sandra se pěstování věnuje už 12 let, je velmi tichá, stydlivá máma dvou dětí s tím, že starší syn (16 let) postupně přebírá pěstování kávy po rodičích. Farma má tři hektary a je rozeseta po kopcích s neskutečným výhledem.
Sandra říká „ všechno co děláme děláme zodpovědně a se spoustou lásky.“
Kolumbie
Saladoblanco, Huila
El Cedro
1660 m
3 ha
colombia, caturra, bourbon rosado, geisha
Farma El Cedro je farma třetí generace pěstitelů kávy. Farma je velmi vzdálená od obydlené části osady a i za dobrých podmínek je příjezd na farmu náročný. Bez pořádného teréňáku nemáte šanci. Zato výhled a podmínky na pěstování jsou o to lepší. Rodina Guacových tvrdí, že mají velmi úrodnou půdu. Jejich malou farmu postupně spravují a zvelebují. Na farmě probíhají spíše tradiční způsoby zpracování káv a o farmu se stará celá rodina, starší syn paní Sandry postupně přebírá farmu a snaží se, aby jeho rodiče už teď pěstovali dobrou výběrovou kávu a ne tu tradiční, komoditní kávu.
Sandru a její kávu monitorujeme už delší dobu. Tohle je naše třetí společná úroda. Lot je odrůdy colombia, kterou Sandra zpracovala tradiční promytou metodou. Po sklizení byly zralé třešně důkladně třízeny ve vodních tancích. Po fermentaci, cca 12 h, byla káva promyta a sušena na slunci na střeše farmy s kolejnicemi po dobu 15 dnů. Je to skvělá káva s tóny cascary a mléčné čokolády s jemnou jahodovou náplní.
Pink Bourbon je hybrid mezi červeným a žlutým bourbonem, je známý kvůli své růžové barvě. Kvůli zachování růžových plodů by farmáři měli stromky od ostatních izolovat. Tento lot bourbonu byl zpracován klasickým promytým způsobem. Sandra po sklizení zralých třešní kávu protřídila v tancích, poté je nechala 12 hodin v tancích nafermentovat. Následně se třešně ve vodním mlýnu oloupaly a zrna osušily na střeše farmy. Sušení probíhá zhruba 15 dní. Tento lot má chuť do červeného pomeranče, pomela, bylinek a studentské pečetě.