Tato farma leží asi 40 minut jízdy autem od civilizace. Je to velmi skromná farma plná zvláštních ovocných stromů a keřů. José Mopán se svou ženou a dvěma dětmi, vede farmu tradičním způsobem a s procesy začíná až v posledních pár letech. Touto naturálkou jsme odstartovaly do budoucna dlouhodobou spolupráci a jsme z ní nadšené. Protože co jiného než právě tohle, nákup a pomoc farmářům, kteří potřebují nejen finanční jistoty, ale i nakopnutí do dalších projektů, z nás dělá Chicas Industry.
Kolumbie
Bruselas, Huila
Finca Limón
1800 m
3 – 4 ha
Caturra, Colombia, Castillo,
Celý tento příběh začal již dávno, když pan Miguel Cardenas v roce 1987 odkoupil malý pozemek, se kterým se rozhodl pokračovat v pěstování kávové odrůdy Caturra, která v té době na pozemku rostla už pátým rokem. Kávovníky byly od sebe vzdálené nezvykle daleko, takže nebylo potřeba je tzv. seřezávat „soqueo“, protože plodily hezky a hojně. Postupně se na farmě začaly sázet stromy Guamo, které kávovníkům zaručují stín, ochranu a podporu, spolu s další odrůdou kávovníků Colombia. Následovala další vlna výsadby stromů jako jsou: Cedr, Chachafruit, Ořešák vlašský, Yarumo, Guamo, Citronovník, Sapote, Mandarinovník, Pomerančovník, Guava a Mango. Káva je v současné době ve stádiu dospělosti, od jejího zasetí uplynulo 35 až 40 let a obstarali jsme ji tak velmi potřebný stín. Ten je mimochodem v určitých ročních obdobích pro ptáky naprosto nezbytný a my pak s celou rodinou chodíme na farmu pozorovat rozmanitost ptáků, které stromy lákají a hostí.
Region Huila je v současnosti mezi příznivci výběrové kávy jeden z těch nejznámějších a zrovna tady se poprvé začaly formovat naše plány na založení Chicas Industry. Poprvé jsme region navštívily v březnu 2019 a místo si zamilovaly, především okolí Pitalíto.
„Máme tříleté zkušenosti s ekologickým pěstováním naší kávy a jsme v procesu certifikace celé farmy.“
“Co se týče infrastruktury, máme sklad s hnojivy, sklad na odležení kávy, dvě sušárny, dvoupatrovou zpracovatelskou halu s mokrým mlýnem, dvě nádrže na kávu, fermentační dvůr pro provádění různých procesů. Díky tomuto potenciálu, který v naší farmě máme, ji navrhujeme jako agro turistickou destinaci, kde můžete provozovat pěší turistiku, pozorování ptáků a zvířat, jízdu na koni, vyhlídkovou a kávovou turistiku.“
Jose je nadšený do naturálně zpracovaných káv. Podle něj je její chuť nejplnější a konečně se dá využít potenciál, který káva v sobě má. Rodina by ráda rozjela další fermentace, třeba ty bez přístupu vzduchu.
Káva se sesbírá, vytřídí, proběhne selekce ve vodě na denzitu kávového zrna. Poté se káva nechá fermentovat po dobu 120 hodin v tancích. Následuje další fermentace po dobu 72 hodin v pytlích. Káva se pak postupně prosouší v sušárnách a zrno se stabilizuje.
Káva se sesbírá, vytřídí, proběhne selekce ve vodě na denzitu kávového zrna. Poté se káva napytluje a po dobu 100 hodin se nechá fermentovat v daných pytlích. Následuje další 100 hodinová fermentace v tanku. Káva se pak postupně prosuší a nechá se stabilizovat.
Káva se sesbírá, vytřídí, proběhne selekce ve vodě na denzitu kávového zrna. Poté se káva nechává fermentovat po dobu 48 hodin v tanku. Následuje další 40 hodinová fermentace v pytlích. Káva se pak postupně prosuší a nechá se stabilizovat.
První sklizeň odrůdy Caturra na farmě Limon, na kterou se těšíme už několik měsíců. Tahle káva jiskřila svým aroma, kdekoliv, kde jsme ji ochutnaly. Je neskutečně čistá s tóny marakuji a kakaa, ovšem tohle není Granko, ale opravdu jako čisté raw kakao. Káva se po sklizni sušila v tradiční sušárně po dobu 20 až 25 dní.