FINCA LIMÓN

Jose Mopan se ženou

O FARMÁŘI

Tato farma leží asi 40 minut jízdy autem od civilizace. Je to velmi skromná farma plná zvláštních ovocných stromů a keřů. Jose Mopan, se svou ženou a dvěma dětmi, vede farmu tradičním způsobem a s procesy začíná až v posledních pár letech. Touto naturálkou jsme odstartovaly do budoucna dlouhodobou spolupráci a jsme z ní nadšené. Protože co jiného než právě tohle, nákup a pomoc farmářm, kteří potřebují nejen finanční jistoty, ale i nakopnutí do dalších projektů, z nás dělá Chicas Industry.

HISTORIE FARMY

Celý tento příběh začal již dávno, když pan Miguel Cardenas v roce 1987 odkoupim malý pozemek, se kterým se rozhodl pokračovat v pěstování kávové odrůdy Caturra, která v té době na pozemku rostla už pátým rokem. Kávovníky byly od sebe vzdálené nezvykle daleko, takže nebylo potřeba je tzv. seřezávat „soqueo“, protože plodily hezky a hojně. Postupně se na farmě začaly sadit stromy Guamo, který kávovníkům zaručuje stín, ochranu a podporu, spolu s další odrůdou kávovníků Colombia. Následovala další vlna výstavby stromů jako jsou: Cedr, Chachafruit, Ořech vlašský, Yarumo, Guamo, Citronovník, Sapote, Mandarinovník, Pomerančovník, Guava a Mango. Káva je v současné době ve stádiu dospělosti, od jejího zasetí uplynulo 35 až 40 let a obstarali jsme ji tak velmi potřebný stín. Ten je mimochodem v určitých ročních obdobích pro ptáky naprosto nezbytný a my pak s celou rodinou chodíme na farmu pozorovat rozmanitost ptáků, které stromy lákají a hostí.

ZEMĚ

Kolumbie

OBLAST

Bruselas, Huila

FARMA

Finca Limón

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

1800 m.n.m.

VELIKOST FARMY

3-4 Ha

ODRŮDY KÁVOVNÍKŮ

caturra, colombia, castillo,

O FARMĚ

Region Huila je v současnosti mezi příznivci výběrové kávy jeden z těch nejznámějších. A zrovna tady se poprvé začaly formovat naše plány na založení Chicas Industry. Poprvé jsme region navštívily v březnu 2019 a místo si zamilovaly. Především okolí  Pitalíto.

 

Máme tříleté zkušenosti s ekologickým pěstováním naší kávy a jsme v procesu certifikace celé farmy.

Co se týče infrastruktury, máme sklad s hnojivy, sklad na odležení kávy, dvě sušárny, dvoupatrovou zpracovatelskou halu s mokrým mlýnem, dvě nádrže na kávu, fermentační dvůr pro provádění různých procesů.
Díky tomuto potenciálu, který v naší farmě máme, ji navrhujeme jako agroturistickou destinaci, kde můžete provozovat pěší turistiku, pozorování ptáků a zvířat, jízdu na koni, vyhlídkovou a kávovou turistiku.“

O PROCESECH

Jose je nadšený do naturálně zpracovaných káv. Jsou podle něj nejplnější a konečně se dá využít potenciál, který káva v sobě má. Rodina by ráda rozjela další fermentace, třeba ty bez přístupu vzduchu.

Caturra - naturál

První sklizeň odrůdy Caturra na farmě Limon, na kterou se těšíme už několik měsíců. Tahle káva jiskřila svým aroma, kdekoliv, kde jsme ji ochutnaly. Je neskutečně čistá s tony marakuji a kakaa, ovšem tohle není granko, ale opravdu jako čisté raw kakao. Káva se po sklizení sušila v tradiční sušárně po dobu 20 – 25 dní.

Podívejte se, jakou kávu máme aktuálně skladem