José Mopán

O FARMÁŘI

Tato farma leží asi 40 minut jízdy autem od civilizace. Je to velmi skromná farma plná zvláštních ovocných stromů a keřů. José Mopán se svou ženou a dvěma dětmi, vede farmu tradičním způsobem a s procesy začíná až v posledních pár letech. Touto naturálkou jsme odstartovaly do budoucna dlouhodobou spolupráci a jsme z ní nadšené. Protože co jiného než právě tohle, nákup a pomoc farmářům, kteří potřebují nejen finanční jistoty, ale i nakopnutí do dalších projektů, z nás dělá Chicas Industry.

ZEMĚ

Kolumbie

OBLAST

Bruselas, Huila

FARMA

Finca Limón

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

1800 m

VELIKOST FARMY

3 – 4 ha

ODRŮDY KÁVOVNÍKŮ

Caturra, Colombia, Castillo,

O FARMĚ

Celý tento příběh začal již dávno, když pan Miguel Cardenas v roce 1987 odkoupil malý pozemek, se kterým se rozhodl pokračovat v pěstování kávové odrůdy Caturra, která v té době na pozemku rostla už pátým rokem. Kávovníky byly od sebe vzdálené nezvykle daleko, takže nebylo potřeba je tzv. seřezávat „soqueo“, protože plodily hezky a hojně. Postupně se na farmě začaly sázet stromy Guamo, které kávovníkům zaručují stín, ochranu a podporu, spolu s další odrůdou kávovníků Colombia. Následovala další vlna výsadby stromů jako jsou: Cedr, Chachafruit, Ořešák vlašský, Yarumo, Guamo, Citronovník, Sapote, Mandarinovník, Pomerančovník, Guava a Mango. Káva je v současné době ve stádiu dospělosti, od jejího zasetí uplynulo 35 až 40 let a obstarali jsme ji tak velmi potřebný stín. Ten je mimochodem v určitých ročních obdobích pro ptáky naprosto nezbytný a my pak s celou rodinou chodíme na farmu pozorovat rozmanitost ptáků, které stromy lákají a hostí. 

Region Huila je v současnosti mezi příznivci výběrové kávy jeden z těch nejznámějších a zrovna tady se poprvé začaly formovat naše plány na založení Chicas Industry. Poprvé jsme region navštívily v březnu 2019 a místo si zamilovaly, především okolí Pitalíto.

„Máme tříleté zkušenosti s ekologickým pěstováním naší kávy a jsme v procesu certifikace celé farmy.“

“Co se týče infrastruktury, máme sklad s hnojivy, sklad na odležení kávy, dvě sušárny, dvoupatrovou zpracovatelskou halu s mokrým mlýnem, dvě nádrže na kávu, fermentační dvůr pro provádění různých procesů. Díky tomuto potenciálu, který v naší farmě máme, ji navrhujeme jako agro turistickou destinaci, kde můžete provozovat pěší turistiku, pozorování ptáků a zvířat, jízdu na koni, vyhlídkovou a kávovou turistiku.“

O PROCESECH

Jose je nadšený do naturálně zpracovaných káv. Podle něj je její chuť nejplnější a konečně se dá využít potenciál, který káva v sobě má. Rodina by ráda rozjela další fermentace, třeba ty bez přístupu vzduchu.

Pink Bourbon - natural (LOT CO-23-023)

Káva se sesbírá, vytřídí, proběhne selekce ve vodě na denzitu kávového zrna. Poté se káva nechá fermentovat po dobu 120 hodin v tancích. Následuje další fermentace po dobu 72 hodin v pytlích. Káva se pak postupně prosouší v sušárnách a zrno se stabilizuje.

Caturra - natural (LOT CO-23-024)

Káva se sesbírá, vytřídí, proběhne selekce ve vodě na denzitu kávového zrna. Poté se káva napytluje a po dobu 100 hodin se nechá fermentovat v daných pytlích. Následuje další 100 hodinová fermentace v tanku. Káva se pak postupně prosuší a nechá se stabilizovat.

Geisha - natural (LOT CO-23-025)

Káva se sesbírá, vytřídí, proběhne selekce ve vodě na denzitu kávového zrna. Poté se káva nechává fermentovat po dobu 48 hodin v tanku. Následuje další 40 hodinová fermentace v pytlích. Káva se pak postupně prosuší a nechá se stabilizovat.

Caturra - natural

První sklizeň odrůdy Caturra na farmě Limon, na kterou se těšíme už několik měsíců. Tahle káva jiskřila svým aroma, kdekoliv, kde jsme ji ochutnaly. Je neskutečně čistá s tóny marakuji a kakaa, ovšem tohle není Granko, ale opravdu jako čisté raw kakao. Káva se po sklizni sušila v tradiční sušárně po dobu 20 až 25 dní.

PODÍVEJTE SE, JAKOU KÁVU MÁME AKTUÁLNĚ SKLADEM