Fernando Bocanegra

O FARMÁŘI

„Narodil jsem se na kolumbijských pláních a žiji tady celý život. Povoláním jsem kuchař, ne farmář. Všechno to začalo nabídkou koupit pozemek v Tolimě a zahájit projekt pěstování kávy, což bylo velmi vzrušující, bavilo mě to a za posledních pět let jsem se toho hodně naučil, potkal jsem neuvěřitelné lidi, od kterých jsem se učil a stále učím. Nakonec mám farmu dohromady s kamarádem z Tolimy. “

Fernando Bocanegra patří mezi ty farmáře, se kterými jsme začaly spolupracovat v posledním roce. Fernando a jeho rodina pochází z oblasti Tolima, což je oblast, která není co se týče výběrové kávy v Kolumbii až tak profláklá. A tahle krásná geisha se Fernandovi opravdu povedla.

ZEMĚ

Kolumbie

OBLAST

Ortega, Tolima

FARMA

El Oasis

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

2150 m

VELIKOST FARMY

31 ha z toho 15 ha Geishy

ODRŮDY KÁVOVNÍKŮ

bourbon rosado, caturra amarilla
tabí, geisha

O FARMĚ

„Tato farma byla zakoupena před pěti lety. Nic tam nebylo, začínali jsme od nuly. Sázeli jsme naši první gejšu a kvůli špatnému vedení to nedopadlo dobře. Můj partner Pedro Lugo se rozhodl převzít farmu a odejít tam žít. Od té doby jsme začali pozorovat dobré výsledky.

 

Velkou výhodou je nadmořská výška a podnebí, které nám pomáhá nebojovat s tolika kávovými nemocemi. Naše kávovníky jsou velmi zdravé, další výhodou je, že odrůda, která se nejlépe přizpůsobuje, je geisha, která nám přináší velmi dobré výsledky. Jednou z nevýhod je, že cesta je v zimě velmi špatně přístupná. Naši farmu vnímáme jako projekt, který je ve vývoji a má obrovský potenciál rozvoje.“

O PROCESECH

„Provádíme krátké anaerobní fermentační procesy v plastových nádržích, či v boxech z dubového dřeva. Sklízíme pouze zralé bobule, fermentujeme je a znovu třídíme. Po fermentaci, kdy se třešeň a dužina oloupe pomocí vodního mlýnu se umístí do přístřešku a započne proces sušení, který sledujeme. Poté se znovu roztřídí a zabalí do pytlů Grain Pro. Naši kávu vybíráme od okamžiku sklizně až po její zabalení, což zaručuje její kvalitu.“

 

GEISHA

Lot je skvělým příkladem této delikátní odrůdy. Geisha je charakteristická pro svoje jemné, květové tóny a lehkým tělem. Proto doporučujeme tuhle kávu pražit na filtr. A Fernandova geisha je velmi lahodná s chuťovým profilem jdoucím do broskvového Nestea a dochutí do krémového jogurtu. Je zpracována promytou metodou s pár hodinovou anaerobní fermentací (cca 8).

Podívejte se, jakou kávu máme aktuálně skladem