„Narodil jsem se na kolumbijských pláních a žiji tady celý život. Povoláním jsem kuchař, ne farmář. Všechno to začalo nabídkou koupit pozemek v Tolimě a zahájit projekt pěstování kávy, což bylo velmi vzrušující, bavilo mě to a za posledních pět let jsem se toho hodně naučil. Potkal jsem neuvěřitelné lidi, od kterých jsem se učil a stále učím. Nakonec mám farmu dohromady s kamarádem z Tolimy.“
Fernando Bocanegra patří mezi ty farmáře, se kterými jsme začaly spolupracovat v posledním roce. Fernando a jeho rodina pochází z oblasti Tolima, což je oblast, která není co se týče výběrové kávy v Kolumbii až tak známá. A tahle krásná Geisha se Fernandovi opravdu povedla.
Kolumbie
Ortega, Tolima
El Oasis
2150 m
31 ha, z toho 15 ha Geishy
Bourbon Rosado, Caturra Amarilla, Tabí, Geisha
„Tato farma byla zakoupena před pěti lety. Nic tam nebylo, začínali jsme od nuly. Sázeli jsme naši první Geishu a kvůli špatnému vedení to nedopadlo dobře. Můj partner Pedro Lugo se rozhodl převzít farmu a odejít tam žít. Od té doby jsme začali pozorovat dobré výsledky.
Velkou výhodou je nadmořská výška a podnebí, které nám pomáhá nebojovat s tolika kávovými nemocemi. Naše kávovníky jsou velmi zdravé, další výhodou je, že odrůda, která se nejlépe přizpůsobuje, je Geisha, která nám přináší velmi dobré výsledky. Jednou z nevýhod je, že cesta je v zimě velmi špatně přístupná. Naši farmu vnímáme jako projekt, který je ve vývoji a má obrovský potenciál rozvoje.“
„Provádíme krátké anaerobní fermentační procesy v plastových nádržích či v boxech z dubového dřeva. Sklízíme pouze zralé bobule, fermentujeme je a znovu třídíme. Po fermentaci, kdy se třešeň a dužina oloupe pomocí vodního mlýnu, se umístí do přístřešku a započne proces sušení, který sledujeme. Poté se znovu roztřídí a zabalí do pytlů Grain Pro. Naši kávu vybíráme od okamžiku sklizně až po její zabalení, což zaručuje její kvalitu.“
Lot je skvělým příkladem této delikátní odrůdy. Geisha je charakteristická pro svoje jemné, květové tóny a lehkým tělem. Proto doporučujeme tuhle kávu pražit na filtr a Fernandova Geisha je velmi lahodná s chuťovým profilem jdoucím do broskvového Nestea a dochutí do krémového jogurtu. Káva je zpracována promytou metodou s pár hodinovou anaerobní fermentací cca 8.