César Lopéz a Edier Perdomo (GLOP)

O FARMÁŘI

Další lot vznikl ve spolupráci dvou kávových odborníků, farmáře Ediera a vědátora Cesara. Na tento lot jsme narazily právě díky Cesarovi, který je v okolí městečka Pitalito velice uznávaný díky svým vědomostem ohledně fermentací. Kávové třešně běžně odkupuje od okolních farmářů a potom je ve své laboratoři zpracovává. Stejně tomu tak bylo s tímto lotem Růžového Bourbonu. César a Ediér jsou v této spolupráci spíše jako parťáci a každý z nich má svoji úlohu. Edier vypěstuje a sklidí výběrové třešně a César je zprocesuje do výběrového zrna.

Céras si vytváří bakterie, které mu kávu pomáhají při fermentaci posouvat do chtěného chuťového profilu. Nejvíce se soustředí na mléčné kyseliny. Káva je potom úžasně krémová, jogurtová, jemná a lahodná. Spoluprací Cesara a Ediera vznikla skvělá káva.

ZEMĚ

Kolumbie

OBLAST

osada Filo de Chiyurco města Pitalíto, oblast Huila

FARMA

Finca Bela Vista

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

1770 m

VELIKOST FARMY

4 ha

ODRŮDY KÁVOVNÍKŮ

Colombia, Caturra, Bourbon Rosado, Geisha, Castillo

O FARMĚ

Finca Buena Vista se nachází 7 km od většího města Pitalito ve známé kávové oblasti Huila. Leží v nadmořské výšce 1770 m, je to polosvah s mimořádným výhledem. Půda je úrodná a obsahuje velké množství organické hmoty, rodina se o farmu velmi hezky stará a s tím je spojeno i organické pěstování kávy a správné vyživování půdy. Pravidelně půdu organicky mineralizují, to dodává stromům vitalitu, sílu a navíc kvalitu kávového šálku. Farma má sušárnu, zpracovatelský závod, ubytovací prostory pro pracovníky, je uklizená a čistá. 

O PROCESECH

Don Edier Perdomo je ve své práci řádný a disciplinovaný, studoval kávu ze strany hodnotitele a cuppéra, což mu umožnilo zlepšit kvalitu jeho kávy. Edier také vyvíjí vlastní kontrolní procesy v každé fázi výroby. Od pěstování kávovníků jako takových, přes sběr až po zpracování. V této fázi ale přichází skvělý César Lopéz, který ve své laboratoři množí chtěné a vyselektované bakterie, kterými kávu při procesu naočkuje a díky tomu probíhá řízená fermentace mikroorganismy. 

Cenicafe - fermentováno s bylinkami (LOT CO-23-036)

Sklízení a třídění třešní odrůdy Cenicafe v sedmi krocích:

 

    1. Sbírají se zralé třešně, které mají barvu červeného hroznového vína. Definice barvy “color UVA”, v překladu, barva červeného hroznového vína.
    2. Fermentace nasbíraných třešní v pytli po dobu 36 hodin a při teplotě 18°C.
    3. Fermentace v sudech spolu s “mostto” po dobu 80 hodin, průměrná teplota 21°C, s přidáním rostlin máta peprná a kvasnic Sacharomyses.
    4. Tradiční promytí kávy.
    5. Tradiční sušení po dobu 25 dní. 
    6. Uchování v plastových pytlích a stabilizace po dobu 15 dní. 
    7. Hulling a ruční třídění.

Cenicafe - fermentováno s ovocem (LOT CO-23-037)

Sklízení a třídění třešní odrůdy Cenicafe v sedmi krocích:

 

    1. Sbírají se zralé třešně, které mají barvu červeného hroznového vína. Definice barvy “color UVA”, v překladu, barva červeného hroznového vína.
    2. Fermentace nasbíraných třešní v pytli po dobu 36 hodin a při teplotě 18°C.
    3. Fermentace v sudech spolu s “mostto” po dobu 80 hodin, průměrná teplota 21°C, s přidáním macerovaných červených hroznů a kvasnic Sacharomyses.
    4. Tradiční promytí kávy.
    5. Tradiční sušení po dobu 25 dní. 
    6. Uchování v plastových pytlích a stabilizace po dobu 15 dní. 
    7. Hulling a ruční třídění.

Pink Bourbon (LOT CO-22-040)

Poté, co Edier sklidil, vyselektoval a protřídil kávové třešně, si kávu vzal do parády César Lopéz, který s pomocí Ediera začal kávu procesovat a fermentovat. Kávová zrna Růžového Bourbonu se fermentovala dohromady 80 hodin v uzavřených plastových nádobách s „cizími“ kulturami/mikroorganismy, proto je káva krémovější, a lahodnější. Poté se káva sušila 15 dní v sušárnách. 

Tato odrůda, Růžový Burbon, je v regionu Huila novější a v poslední době velmi populární. Jedná s o hybrid mezi Červeným a Žlutým Bourbonem, který je známý kvůli své růžové barvě.

PODÍVEJTE SE, JAKOU KÁVU MÁME AKTUÁLNĚ SKLADEM