RAFAEL VINHAL

O FARMÁŘI

Rafael Vinhal je nejstarší syn Alfonsa a Marcélie a odstartoval třetí generaci farmářů na této rodinné farmě. Je odpovědný za komerční rozvoj farmy a značky Vinhal. Nikdy předtím neexportoval přímo a nyní je to jeden z jeho hlavních projektů. Brazílie funguje hlavně na bázi kávového monopolu a výkupních kooperativ, přímý obchod je tady zatím novinkou. Rafael je z té generace farmářů, které zajímá, kam jejich káva doputuje, které pražírny s jejich kávou pracují a jaký je konečný produkt několikaměsíční dřiny.

ZEMĚ

Brazílie

OBLAST

Cerrado Mineiro, Minas Gerais

FARMY

Fazenda Estrela a Fazenda Recanto

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

980m – 2500m

VELIKOST FARMY

200 Ha

ODRŮDY KÁVOVNÍKŮ

Red Bourbon, Yellow Catuai, Red Catuai, Catucai, Mondo Novo, Icatu, Topazio, IBC12, Geisha, Pacamara

O FARMĚ

“Historii rodiny Vinhal spojenou s kávou začala mým dědečkem ‘Seu Zico’ nebo prostě panem Zicoem v sedmdesátých letech. Byl velmi charismatický a laskavý. Byl to on, kdo vlastníma rukama tehdy zasadil první kávová semínka. A z nich mohla vyrůst dnešní rodinná firma Vinhal Cafés Artesanais.”

Vinhalovi od roku 2007 pěstují výběrovou kávu a od tohoto roku se víc soustředí na kvalitu a cestifikaci kávy.

“Pěstujeme kávu na farmách Fazenda Estrela a Fazenda Recanto, dvou nemovitostech v Serra do Salitre v oblasti Cerrado Mineiro. V průběhu let jsme získali certifikaci Rainforest Alliance, 4C a Certifica Minas a přijali jsme ty nejlepší postupy v souladu se zásadami udržitelnosti a respektu k lidem a životnímu prostředí . Jsme rodinný podnik a každý, kdo pro nás pracuje, kávě naprosto propadl. Jsme také členy brazilské asociace výběrové kávy (BSCA).”

O PROCESECH

Rafael je velký experimentátor. Kombinuje různé fermentace a dosahuje tak exkluzivních kávových mikrolotů z jinak běžně pěstovaných odrůd. Chutě, které tyto kávy nabízejí, jsou fakt vyjímečné a různorodé. Můžou to být višně v čokoládě, kokosové mléko, nebo třeba skořicové sušenky. Rafael je navíc takový profík, že umí tyto procesy každoročně replikovat.

ML #83 - SPICE MIX

Jeden z letošních Rafaelových mikrolotů je tento “spice mix”. Jedná se o odrůdu IBC 12, který Rafael zpracoval jako 3 x fermentované fully washed kafe. Po mechanickém sběru a vytřídění pomocí floatingu byly kávové třešně fermentovány 52 hodin aerobně “nasucho”. Tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, byla káva prudce zchlazena studenou vodou – proběhl tzv. termální šok. Následovala druhá fermentace – po dobu 136 hodin byly třešně fermentovány anaerobně a taktéž bez vody. Po této době přišel na řadu termální šok a pak odslupkování. Třeté fermentace probíhala také anaerobně, tentokrát ale ve vodě a to po dobu 120 hodin. Na závěr byla káva odstředěna a sušena po dobu 21 dní.

ML #15 - COCONUT

Rafael nás opět potěšil oblíbeným mikrolotem, kterému říkáme “coconut”. Je to odrůda ICATU, kterou Rafael zpracoval jako 2 x fermentované fully washed kafe. Po mechanickém sběru a vytřídění pomocí floatingu byly kávové třešně fermentovány 30 hodin aerobně “nasucho”. Tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, byla káva prudce zchlazena studenou vodou – proběhl tzv. termální šok. Potom kávu odslupkovali a proběhla druhá fáze fermentace. Ta byla anaerobní, tedy bez přístupu vzduchu, ve vodě a celkově trvala 190 hodin. Na závěr byla káva odstředěna a sušena po dobu 16 dní.

ML #18 - SUPER CLEAN BALANCED

Letos jsme se do Rafaelových mikrolotů opravdu zamilovaly a tak jsme dovezly i jeho “super clean balanced” lot s číslem 18. Jedná se o CATUAÍ 144 a je zpracováno jako 2 x fermentovaná honey káva. Po mechanickém sběru a vytřídění pomocí floatingu byly kávové třešně fermentovány 36 hodin aerobně “nasucho”. Tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, byla káva prudce zchlazena studenou vodou – proběhl tzv. termální šok. Následovalo odslupkování a druhá fáze fermentace. Ta probíhala anaerobně a opět nasucho, s maximem dužiny a po celkovou dobu 122 hodin. Káva se sušila po dobu 25 dní.

ML #76 - FLORAL LEMON GRASS

Rafael nám letos prodal i tento fantastický komplexní mikrolot, který pracovně nazval “floral lemon grass”, tedy květinový s citronovou trávou. Tato arabika odrůdy Topázio pochází ze sektoru 3 z farmy Fazenda Recanto. Rafael ji zpracoval jako 3 x fermentovaný fully washed lot. Po mechanickém sběru a vytřídění pomocí floatingu byly kávové třešně fermentovány 48 hodin aerobně “nasucho”. Tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, byla káva prudce zchlazena studenou vodou – proběhl tzv. termální šok. Následovala druhá fermentace – po dobu 172 hodin byly třešně fermentovány anaerobně a taktéž bez vody. Po této době přišel na řadu další termální šok a pak odslupkování. Třeté fermentace probíhala také anaerobně, tentokrát ale ve vodě a to po dobu 136 hodin. Na závěr byla káva odstředěna a sušena po dobu 23 dní.

ML #34 - TROPICAL FRUIT

Tento super ovocný mikrolot nazval Rafael “tropical fruit” a je opravdu plný tropického ovoce. Odrůda CATUCAÍ 2SL je zpracována metodou dvojité fermentace a je to naturálka. Po mechanickém sběru a vytřídění pomocí floatingu byly kávové třešně fermentovány 36 hodin aerobně “nasucho”. Tedy v celých třešních volně na vzduchu. Pak, aby teplota příliš nevzrostla, byla káva prudce zchlazena studenou vodou – proběhl tzv. termální šok. Následovala druhá fermentace – po dobu 122 hodin byly třešně fermentovány anaerobně a taktéž bez vody. Po této době přišel na řadu další termální šok, odstředění a sušení po dobu 25 dní.

ESTATE BLEND - NATURAL

Protože dobré kávy není nikdy dost, máme letos i kvalitní blendy z Vinhalovic farmy. Alfonso Vinhal, Rafaelův táta, dělá svou práci opravdu výborně. Tento lot odkazuje na dlouholetou tradici s produkcí kávy na rodinné farmě Vinhal Cafés Artesanais. Směs odrůd yellow a red catuaí, Icatu, Catucai, Topázio a IBC12 je zpracována klasickou suchou metodou. Tedy, zrna jsou po sběru ve slupce rozprostřena na betonová pátia a sušena na přímém slunci. Samozřejmostí je pravidelné obracení. Až po usušení se ze zrn odstraňuje kávová slupka a zrna se dále zpracovávají na export.

ESTATE BLEND - PULPED NATURAL

Protože dobré kávy není nikdy dost, máme letos i kvalitní blendy z Vinhalovic farmy. Alfonso Vinhal, Rafaelův táta, dělá svou práci opravdu výborně. Tento lot odkazuje na dlouholetou tradici s produkcí kávy na rodinné farmě Vinhal Cafés Artesanais. Směs odrůd yellow a red catuaí, Icatu, Catucai, Topázio a IBC12 je zpracována typickou brazilskou metodou pulped natural. Tedy, zrna jsou po sběru odslupkována a to s většinou dužiny a poté sušena. Samozřejmostí je pravidelné obracení.

Podívejte se, jakou kávu máme aktuálně skladem