Mexico Oaxaca

Mexico Oaxaca

Naše touha objevovat nové kávové země nás tento rok zavedla do Mexika. Mexiko je neskutečně obrovská země, ve které jsou kávové oblasti od sebe navzájem hodně vzdálené. My jsme se podívaly do oblasti Oaxaca.  Káva z této oblasti se pěstuje téměř bez vyjímek tradičně. Farmy jsou rodinné, v porovnání s Brazílií rozlohou menší (2 – 10 ha) a sklizeň probíhá ručně, nikoli strojově. Sklízí se tedy jednou ročně a to zhruba od ledna do května a sezóna není tak koncentrovaná, jako v jiných kávových destinacích.

Kultura výběrové kávy se v Mexiku teprve pomalu rozjíždí, a to je pro nás další výzva. Logistika tady není moc zaběhlá, kávové farmy jsou od sebe fakt daleko a zpracovatelské závody můžeme spočítat na prstech jedné ruky. Zato úroveň procesů zpracování kávy, spolu s jinými fermentacemi, nás upřímně překvapila. Nové generace farmářů přináší do mexické kávové kultury jak nové procesy, tak i exotické odrůdy kávovníků. Geishu nevyjímaje.

Farmáři zpracovávají zrnka jak naturální metodou, tak promytou a honey.

Náš projekt rozjíždíme se dvěma konkrétními osadami, Tlaxiaco a Mirador v oblasti Oaxaca. Ze začátku se zaměříme na mikroloty z menších rodinných farem, které jsme navštívily a kde jsme kávu mohly ochutnat. Jejich kvalita hravě dosahuje na kvalitu káv z Kolumbie. Farmáři zpracovávají zrnka jak naturální metodou, tak promytou a honey.

Profily káv jsou velmi bohaté. Od klasických oříško-čokoládových, přes čisté pomerančové šťavnaté kávy, až po neskutečně bylinkové mikroloty. Naši první sklizeň z Mexika plánujeme přivézt na konci léta a strašně se na ni těšíme!